Ei van Columbus voor beveiliging en gebouwbeheer

Kleine, zelfklevende plaatjes, waarmee een compleet gebouw intelligent is te maken. Micro-elektronica met een batterij die vijftien jaar meegaat. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar MPL levert deze geavanceerde technologie voor beveiliging en gebouwautomatisering.

Het gaat om kleine sensoren, verpakt in een tegeltje van 10 x 10 mm, die de temperatuur meten (ook NEN 12380), signaleren of iets aan- of afwezig is, of een deur of raam open of dicht is, die de luchtvochtigheid meten, of die aanwezigheid registreren op de werkplek. De signalen kunnen in de cloud worden verwerkt, waarbij MPL gebruik maakt van haar hosted software in de cloud . PaaS “Platform as a Service”, aldus directeur Marcel Lenters van MPL. “Ideaal voor vitale locaties, zoals een serverruimte, maar ook voor complete gebouwen waar men continu een totaal en realtime overzicht wil van het gebruik. We hebben het inmiddels bij verschillende opdrachtgevers de sensoren operationeel.”

Overal te gebruiken
De tegeltjes zijn volgens Lenters de kleinste sensoren die er op het moment te verkrijgen zijn. “Met een dikte van 2mm zijn ze overal te gebruiken. Op een deur- of raamkozijn, maar ook achter een schilderij, een brandblusser of een AED-apparaat. Zodra een beweging wordt gesignaleerd, zoals het openen van de deur, gaat er een melding naar het beheerplatform. Per melding is in te stellen welke opvolging gewenst is. Alarm is bijvoorbeeld mogelijk als een deur te lang open blijft of als een schilderij wordt weggenomen. Met onze Smart App kun je zelf het alarm accepteren of door laten sturen naar de centrale. Je kan eindeloos veel scenario’s bedenken.”

Eenvoudig te installeren
Voor de communicatie met de router/gateway maken de sensoren gebruik van kleine versterkers die simpelweg in een wandcontactdoos zijn te plaatsen. Daardoor hoeven de sensoren zelf maar heel weinig energie te verbruiken, wat maakt dat de ingebouwde voeding maar liefst 15 jaar meegaat. Na 15 jaar zal het tegeltje vervangen moeten worden maar dat is wel heel ver weg gezien vanuit de snelheid van de technologische ontwikkeling.

Preventief onderhoud
“Je kan de sensoren ook prima gebruiken voor preventief onderhoud”, vervolgt Lenters. “Je weet bijvoorbeeld precies hoe vaak een deur geopend en gesloten is. Ook merk je het als bepaalde apparaten warmer worden dan normaal. Je kan namelijk drempelwaarden instellen. En er komen steeds meer mogelijkheden. Zo is er sinds kort ook een tegeltje dat als paniekknop gebruikt kan worden. Je kan het onder je bureau of op de kassalade van een winkel plakken. Bijna elke gebeurtenis die interventie behoeft, kan je met dit systeem signaleren. Onderwater kunnen we dit in de software weer verbinden met andere systemen als camera’s.”

Groen, oranje, rood
De technologie is ontwikkeld door een Noorse fabrikant. MPL treedt in Nederland op als reseller. Dat houdt in dat installateurs er projecten mee kunnen realiseren, die via het platform van MPL door de eindgebruiker worden beheerd. MPL kan ingrijpen bij alarmmeldingen. Permanent of alleen buiten kantooruren. “We controleren ook of de gehele installatie goed werkt”, zegt Lenters. “Je moet bijvoorbeeld rekening houden met het bereik van de sensoren. Dat is 25 meter binnen en tot 1 kilometer buiten.” Op een overzichtelijk dashboard is de actuele situatie te bekijken. Groene signalen geven aan dat alles in orde is. Oranje betekent aandacht schenken aan. En rood staat voor direct ingrijpen. “We zijn volop aan het onderzoeken wat nog meer mogelijk is”, aldus Lenters. Peter Lenters, Marcel Lenters en Ron Landzaat van MPL.

Deel dit artikel via: