Elektrische auto’s minder vaak in brand dan conventionele auto’s

In 2021 is in 55 elektrische auto’s brand ontstaan. Dat is 1,3 procent van het totaal aantal autobranden (4753), terwijl 4 procent van alle auto’s elektrisch zijn. Dit blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. Wel zijn elektrische auto’s veel moeilijker te blussen dan auto’s op fossiele brandstof.
Het afgelopen jaar ontstond veel ongerustheid over het brandgevaar van elektrische auto’s. Er gingen zelfs stemmen op om het opladen van de accu’s te verbieden in parkeergarages of om in ieder geval alleen laadpunten bij de uitgang te plaatsen. De brandweer kan het brandende voertuig dan makkelijker naar buiten slepen. Dergelijke maatregelen zijn echter niet vol te houden, omdat het aandeel elektrische auto’s de komende jaren snel zal stijgen. Daarom wordt gewerkt aan nieuwe brandveiligheidseisen voor parkeergarages met laadpunten.
Verschillen in brandoorzaken en brandverloop
De statistiek wil niet zeggen dat elektrische auto’s brandveiliger zijn dan brandstofauto’s. Wel zijn er grote verschillen in de oorzaken en het brandverloop. Afgezien van brandstichting, ontstaat brand in een brandstofauto meestal door overbelasting van de motor. Dus tijdens het rijden. In een elektrische auto vormen de accu’s het gevaar. Vooral tijdens het laden. Dat laden gebeurt meestal zonder toezicht, waardoor een brand laat wordt opgemerkt. Blussen is dan praktisch niet meer mogelijk, omdat zich in de accu’s een enorme hitte ontwikkelt, terwijl het bluswater wordt tegengehouden door de behuizing. Een gebluste auto kan dus zo weer opnieuw in brand vliegen. Daarom worden elektrische auto’s na een brand soms enkele dagen ondergedompeld in een grote bak met water voordat zij naar de sloper gaan. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van containers, waarin het zuurstofpercentage wordt verlaagd om ontbranding tegen te gaan.