Elektronische sloten hotel gehackt

Het luxueuze Romantik Seehotel Jägerwirt in Oostenrijk is midden in het hoogseizoen getroffen door ransomware, waarmee ook het elektronische sluitsysteem werd gesaboteerd. Pas na betaling van 2 bitcoins (1500 euro), kon het hotel weer functioneren.

Het was niet de eerste keer dat het gerenommeerde hotel werd getroffen door cybercriminelen. Al drie keer eerder sloegen hackers toe om geld af te persen. Directeur van het hotel, Christoph Brandstaetter, vertelde de pers geen andere keuze te hebben dan te betalen. Hij had het geluk dat de hackers daarna direct het systeem weer vrijgaven.

Sleutels
Niet alleen de administratie en het reserveringssysteem waren onbruikbaar geraakt, maar ook het elektronische sluitsysteem voor de gastenkamers. Gasten konden met behulp van een sleutel nog wel hun kamer in, maar nieuwe gasten konden tijdelijk niet van een sleutel worden voorzien. Voor het 111 jaar oude hotel vormde dit incident aanleiding om weer over te gaan op mechanische sleutels. Volgens Brandstaetter worden diverse andere hotels ook regelmatig het slachtoffer van ransomware, maar houden die dat uit vrees voor imagoschade buiten de publiciteit. Hij vond het echter wel tijd om eens aandacht te vragen voor deze steeds vaker toegepaste vorm van afpersing.

Deel dit artikel via: