Elf Nederlanders slachtoffer van Israëlische spionagesoftware Pegasus

Elf mensen in Nederland zijn slachtoffer geworden van de beruchte Israëlische spionagesoftware Pegasus. Dat blijkt uit documenten uit een rechtszaak in de Verenigde Staten tussen WhatsApp en het Israëlische softwarebedrijf NSO. Voor het eerst is daarmee duidelijk hoe groot het probleem is in Nederland, zo meldt de NOS.
Pegasus is spionagesoftware die in principe bedoeld is voor overheden om terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden. Maar internationaal onderzoek toont aan dat de software vaak is misbruikt tegen journalisten, advocaten, politici en activisten. Pegasus kan ongemerkt telefoons overnemen, berichten lezen, camera’s en microfoons activeren, locatiegegevens volgen en foto’s en video’s buitmaken.
Wie in Nederland precies is bespioneerd, blijft onbekend. Ook is niet duidelijk welke partij daarachter zit. Dat kan zowel binnenlandse als buitenlandse spionage zijn.
Veel Nederlandse slachtoffers
Binnen Europa telt Nederland opvallend veel Pegasus-slachtoffers. Alleen in Spanje werden meer gevallen ontdekt: 21. Wereldwijd zijn de meeste slachtoffers in Mexico (456) en Marokko (69), vooral journalisten en mensenrechtenactivisten.
Opvallend is dat ook de Nederlandse inlichtingendienst AIVD Pegasus in het verleden heeft gebruikt. In 2022 meldde de Volkskrant dat de AIVD met hulp van de software de telefoon van topcrimineel Ridouan Taghi wist te hacken.
WhatsApp
De lijst met slachtoffers is onderdeel van een rechtszaak tussen WhatsApp en NSO. In 2019 bleek dat NSO via een beveiligingslek in WhatsApp onopgemerkt Pegasus op telefoons kon installeren. Een Amerikaanse rechter oordeelde vorig jaar dat NSO daarmee de Amerikaanse wet heeft overtreden. Volgens WhatsApp werden zeker honderd journalisten en mensenrechtenactivisten op die manier bespioneerd.
Nederland staat nu, met elf bevestigde slachtoffers, hoog op de Europese lijst van Pegasus-bespioneerden, wat vragen oproept over privacy, veiligheid en het gebruik van spionagesoftware.