‘Elke beveiligingsopdracht verdient maatwerk!’

“Particuliere beveiligers worden helaas nog vaak ondergewaardeerd. Want ze kunnen veel meer betekenen dan menig opdrachtgever denkt.” Aan het woord is Serkan Ozata, die vijftien jaar geleden het succesvolle en inmiddels ruim zestig beveiligers tellende Connect Security oprichtte.

De jonge ondernemer begon zijn carrière als uitzendkracht op Schiphol, maar voelde zich al snel aangetrokken tot het beveiligingsvak. Dat bracht hem bij het toenmalige Seceurop, dat destijds het grootste deel van de beveiliging op de luchthaven verzorgde. Hij klom al snel op naar een leidinggevende functie, maar ontdekte gelijktijdig ook het ondernemerschap in zich. Dan volgt vroeg of laat de overstap van loondienst naar een eigen bedrijf. Dat gebeurde vijftien jaar geleden. “Geen makkelijke stap, maar wel een logische, want ik zag volop kansen.”

Flexibele schil
De jonge ondernemer huurde een locatie in Amsterdam en ging ambitieus aan de slag met zijn bedrijf Connect Security. Wat zeker hielp in de beginfase was een nauwe samenwerking met een aantal grote bouwondernemingen. Zo mocht het net gestarte bedrijf in opdracht van Hillen en Roosen drie jaar lang de bouwplaats beveiligen van het enorme complex naast het Centraal Station in Amsterdam, waarin de nieuwe hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek werd gevestigd. Ook de bouw van het nieuwe De La Mar Theater in Amsterdam werd door de mensen van Connect Security beveiligd. Daarnaast werd in de beginperiode goed samengewerkt met een van de grootste particuliere beveiligingsorganisaties. Waar nodig zorgde het bedrijf van Ozata voor extra capaciteit. “Dat was niet altijd op de makkelijkste locaties. Bijvoorbeeld twee flats vol asielzoekers. Daar moesten wij dan de orde bewaren. Dan merk je wel het voordeel van een multicultureel personeelsbestand. Want het scheelt enorm als je als beveiliger niet alleen de talen van de asielzoekers spreekt, maar ook hun cultuur begrijpt.”

De juiste persoon op de juiste plek
Al snel werd het portfolio verbreed. Beveiligers van Connect Security waren te vinden in zorginstellingen, in de havens, in winkels, op bouwlocaties, in kantoren en op bedrijventerreinen, waar zij de collectieve bewaking verzorgen. “Dan merk je dat de ene beveiliger de andere niet is”, vervolgt Ozata. “We letten er daarom zorgvuldig op dat we de juiste mensen voor de juiste locaties inzetten. Niet iedereen is geschikt om bijvoorbeeld als beveiliger in een psychiatrische instelling te werken. Onze mensen worden daar speciaal op geselecteerd en getraind en uiteraard hebben we altijd wat reserve achter de hand om in te springen bij ziekteverzuim en vakanties.” Om te weten welke competenties gewenst zijn, streeft de ondernemer naar een persoonlijke band met elke opdrachtgever. “Opdrachtgevers weten soms zelf niet wat ze precies voor beveiliger nodig hebben en wat ze daarvan mogen verwachten. Dat is vaak veel meer dan doorgaans gedacht wordt.”

Verkeerd beeld
Toen Ozata zijn bedrijf begon maakte de particuliere beveiligingsbranche net de transformatie door van bewaking naar hospitality. Hij wilde op dat gebied direct voorop lopen. “Beveiligers zijn er natuurlijk op de eerste plaats om bij incidenten op te treden. Maar als ze goed zijn in hun werk weten ze die vaak al te voorkomen voordat de situatie escaleert. Dus doen ze op het eerste oog de meeste tijd eigenlijk niets. Dat is helaas ook het beeld dat veel mensen hebben van particuliere beveiligers: bewakers die wachten op een calamiteit en dan doen wat er in het boekje staat. Misschien komt dat ook wel omdat onze bedrijfstak zich te vaak te bescheiden opstelt. We moeten veel meer laten merken wat we kunnen. Een beveiliger is getraind om problematische situaties op te lossen, maar vindt het ook helemaal niet erg om bezoekers welkom te heten met een kopje koffie en mensen van informatie over het bedrijf te voorzien. En wat is er op tegen om post rond te brengen in het gebouw? Je kan dan meteen controleren of nooduitgangen niet geblokkeerd zijn, of brandblussers in orde zijn en of mensen geen gevoelige informatie laten rondslingeren.”

Verdere groei
Connect Security is inmiddels verhuisd naar een gloednieuw en uiterst representatief kantoorgebouw in het stadshart van Amstelveen. Ondanks de coronacrisis ziet Ozata goede mogelijkheden om verder te groeien. Daarom is hij een uitgebreide marketingcampagne gestart. “Tot nu toe kregen wij de meeste opdrachten gewoon aangeboden, maar we gaan er niet vanuit dat dit altijd zo zal blijven. We hebben inmiddels een breed portfolio aan opdrachtgevers en zijn in de hele Randstad actief. Ik weet zeker dat wij nog wel verder kunnen groeien, maar dan moeten we eerst bekender worden. En we willen dat iedereen weet waarvoor wij staan. We kunnen natuurlijk zeggen dat we maatwerk leveren en dat we flexibel en klantgericht zijn, maar dat zegt elk bedrijf. Ik durf te zeggen dat wij het ook waarmaken. Opdrachtgevers zijn soms verbaasd dat zij mij ’s avonds laat nog aan de telefoon krijgen en dat ik dan meestal binnen een uur voor extra beveiligers kan zorgen als dat nodig is. Maar ik vind dat niet meer dan normaal. En onze mensen denken er ook zo over. Als beveiliger speel je een belangrijke rol en dan moet je dus ook je verantwoordelijkheid kennen. Bij ons betekent dat het continu ontzorgen van onze opdrachtgevers.”

Connect Security is vijftien jaar geleden gestart door Serkan Ozata en telt inmiddels ruim zestig beveiligers met uiteenlopende specialiteiten. De ondernemer leidt het bedrijf samen met accountmanager Bahar Cinar en manager planning Huseyin Sarioglu. Het bedrijf is actief in de zorgsector, in asielzoekerscentra, de havens, winkels, kantoren en bedrijfsterreinen en levert ook straatcoaches aan de gemeente Amsterdam. Het bedrijf zit sinds kort in Amstelveen en is actief in de hele Randstad met de ambitie om een landelijke speler te worden. Meer informatie is te vinden op de website.

Deel dit artikel via: