Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Unii

VBN

Top Security

Sequrix

G4S

i-Pro

OSEC

Securitas

Nenova

Service Centrale Nederland

Advancis

Oribi ID Solutions

Seagate

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

Gold-IP

Bydemes

Genetec

NIBHV

DZ Technologies

Paraat

Akuvox

BHVcertificaat.online

Uniview

Bosch Security Systems

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

Regio Control Veldt

Hanwha Vision Europe

HD Security

Paxton

ASSA ABLOY

NetworxConnect

SmartSD

CDVI

ASIS

HID

Dero Security Products

SmartCell

Lobeco

Avigilon Alta

IDIS

Hikvision

Milestone

CardAccess

Connect Security

ADI

ARAS

VAIBS

Network Optix

Crown Security Services

Explicate

Eizo

SOBA

VEB

Secusoft

VideoGuard

Brivo

EAL

Alphatronics

Aritech

20face

PG Security Systems

Add Secure

Masset Solutions

Alarm Meldnet

Kiwa

Seris

Eagle Eye Networks

VVNL

Centurion

Optex

CSL

2N

Trigion

Enorme toename van malafide webshops

6 november 2023
Redactie
07:54

Beheerders van malafide webwinkels gebruiken steeds vaker buitenlandse banken en betaaldienstverleners om mensen op te lichten. Slachtoffers denken een koopje te scoren, maar krijgen na betaling nooit iets geleverd. In de aanloop naar ‘Black Friday’ groeit het aantal nepwebshops intussen weer enorm.

Dit meldt het AD. Klanten worden gelokt met stuntprijzen voor populaire artikelen en denken dat het veilig is, doordat zij met iDEAL kunnen betalen. Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de nationale politie ziet een enorme toename van webwinkels, waarbij de betalingen naar het buitenland gaan. Criminelen gebruiken daarvoor online banken, waaronder N26 en Solaris (Duits), Openbank (Spaans) en Revolut (Brits). Ze kunnen daar makkelijk elke keer weer nieuwe online bankrekeningen openen. Via buitenlandse betaaldienstverleners is het vervolgens mogelijk om iDEAL aan te bieden of creditcardbetalingen mogelijk te maken. De Nederlandse dienst Mollie is voor criminelen niet aantrekkelijk, omdat geld enige tijd wordt vastgehouden om klanten te beschermen.

Zeer lucratief
Internetfraude kan zeer lucratief zijn. De inmiddels offline gehaalde website simpelwerkt.nl leverde onlangs in een kleine week driehonderd aangiftes op met 100.000 euro schade. Alles leek te kloppen. Er waren zelfs positieve reviews op Trustpilot gezet. De criminelen weten dat zij veel moelijker gepakt kunnen worden als zij internationaal werken. Er zijn rechtshulpverzoeken nodig om hun identiteit te achterhalen en hen op te sporen. Dan wordt het voor de autoriteiten al snel teveel moeite voor een vorm van criminaliteit die toch al weinig prioriteit krijgt. De politie doet wel haar best. Webwinkelsurveillanten onderzochten dit jaar 1338 webwinkels, waarvan er 1026 malafide bleken. 708 keer werd de provider verzocht de webwinkel offline te halen. Deze inspanningen verhinderen echter niet dat het aantal malafide webwinkels jaarlijks met 32 procent stijgt.

Voorzorgmaatregelen
Op de website van de politie staan onder het kopje ‘Bekende malafide handelspartijen’ honderden frauduleuze webwinkels vermeld met vertrouwenswekkende domeinnamen als bijenkorfoutlet.nl of schoenenbaas.nl. Ook de Consumentenbond helpt bij het herkennen van nepwebshops. Geadviseerd wordt om recensies op Trustpilot te zoeken en de reputatie van de winkel op de website van de politie na te trekken. Als geld naar het buitenland moet worden overgemaakt, is dat een extra reden om achterdochtig te zijn. Het beste is om achteraf – dus na levering – te betalen of te betalen met kopersgarantie. Ook is het verstandig om te letten op het Thuiswinkel Waarborg, al dient dan wel altijd even op het logo geklikt te worden om te controleren of het keurmerk niet ten onrechte wordt getoond.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Seagate

Suricat

Aritech

Videoguard

SequriX

Wordt een partner