Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

IDIS

Nimo Drone Security

SmartSD

i-Pro

Centurion

Akuvox

Alarm Meldnet

Trigion

NetworxConnect

Multiwacht

Unii

JMB Groep

SmartCell

BHVcertificaat.online

VAIBS

Bosch Security Systems

Service Centrale Nederland

Add Secure

Connect Security

Advancis

ASSA ABLOY

EAL

HD Security

VEB

Brivo

DZ Technologies

Milestone

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

ADI

Nimo Dog Security

G4S

Genetec

CSL

CDVI

Lobeco

Gold-IP

Hikvision

Kiwa

VBN

Seris

Ajax Systems

SOBA

NIBHV

Regio Control Veldt

RoSecure

Eagle Eye Networks

VideoGuard

Masset Solutions

Dero Security Products

2N

Nenova

Sequrix

Optex

CardAccess

Top Security

Bydemes

OSEC

Seagate

Paraat

Crown Security Services

Avigilon Alta

Eizo

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

Explicate

HID

ARAS

20face

SMC Alarmcentrale

VVNL

Paxton

Securitas

GFT

De Beveiligingsjurist

Uniview

PG Security Systems

Secusoft

ASIS

Er verandert veel in technische beveiligingsbranche

11 oktober 2023
Redactie
10:21

Er is de laatste tijd veel veranderd in de technische beveiligingsbranche en er staat nog heel veel te gebeuren, zei voorzitter Marc Niele van Techniek Nederland tijdens een bijeenkomst van de vakgroep Beveiliging bij ARAS Security.

Niele doelde onder andere op de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) in de beveiligingstechniek. Dit soort ontwikkelingen maakt het volgens hem noodzakelijker dan ooit dat er meer verbinding komt tussen de bedrijven. Dat laatste is een van de ambities van brancheorganisatie Techniek Nederland. Andere zijn het bevorderen en verbeteren van de kwaliteit en marktposities van de aangesloten leden, het inspelen op nieuwe ontwikkelingen en effectieve belangenbehartiging. Leden worden ondersteund bij het ondernemerschap en hun belangen worden behartigd via contacten met het CCV, de VEB, Federatie Veilig Nederland, opleidingsinstituten, overheid, media en politiek. Verder wordt prominent deelgenomen aan cybersecurityvraagstukken.

BORG A
De voorzitter ging apart in op BORG A. Dat is een vorm van kwaliteitsborging voor de hogere risico’s. Doel is het treffen van maatregelen op basis van een integraal beveiligingsplan. Voor installatiebedrijven die zich nu alleen bezighouden met elektronische of bouwkundige beveiligingsmaatregelen, is dit iets om rekening mee te houden. Voor hen blijvende regelingen BORG E en BORG B gewoon van kracht, maar voor projecten die de VRKI overstijgen, wordt BORG A de regeling. Adviesbureaus en inspectiebureaus zijn zich al volop aan het voorbereiden op deze ontwikkeling.

Digitalisering
Een andere belangrijke ontwikkeling is de digitalisering van de bedrijfstak. Hier ging gastspreker Danny Mekić uitgebreid op in. Digitalisering biedt volgens hem enorm veel kansen voor technische beveiligingsbedrijven. Zo zijn deze bedrijven heel goed thuis in de toepassing van sensoren en sensoren vormen de basis van elke vorm van digitalisering. Je moet er wel mee durven experimenteren. En je hebt een grote mate van flexibiliteit nodig. Als mammoettanker ga je niet redden; als speedboot wel. Dankzij digitalisering kan je met jezelf de organisatie veel meerwaarde in de samenleving brengen, benadrukte Mekić. En het gaat snel. Over twee jaar worden processoren verwacht die net zo krachtig zijn als het menselijk brein. En in 2030 hebben we computers die net zoveel weten als ook de mensen brengen op de hele wereld. Ga je hier op de ouderwetse manier gebruik van maken? Of wil je het maximale halen uit deze technologie? Nederland behoort tot de wereldtop als het gaat om technologie, maar je moet wel weten wat je ermee kunt doen. Het gaat om de vraag achter de vraag. Zo hoef je straks niet meer te beperken tot het signaleren van inbrekers, maar kan je alles detecteren wat voor de klant van belang is. Denk maar aan de luchtkwaliteit of andere factoren die van invloed zijn op het bedrijfsproces. Mekić ging verder nog in op het belang van cybersecurity en de opmars van kunstmatige intelligentie.

Cloud als oplossing
Als laatste spreker ging Olivier Faber van ARAS Security in op de ontwikkelingen zoals hij die als distributeur ziet. Zorgen voor de installatiesector zijn op het moment de marge op het materiaal, de schaarste aan medewerkers en de toenemende eisen op het gebied van cybersecurity. De cloud kan hier een oplossing betekenen. Er is minder materiaal nodig, minder installatietijd en het is veilig. Ook de klant hoeft zich niet langer zorgen te maken over het patchen en updaten van software. De technisch directeur liet zien wat er zoal mogelijk is in de cloud aan de hand van Alta Aware. Zo konden met behulp van slimme camera’s diverse diefstallen worden opgelost. En daar gaat het om bij de klant. Die wil geen producten, maar resultaat. Dat maakt het steeds interessanter voor installateurs om camera’s niet langer als product maar als dienst te leveren. De installateur zorgt alleen nog voor projecttering en montage, waarna externe specialisten ervoor zorgen dat alles goed en betrouwbaar blijft functioneren.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Suricat

Wordt een partner