Ernstig onveilig werkklimaat bij politie Rotterdam-Centrum
Bij de politie in Rotterdam-Centrum is sprake van een ernstig onveilig werkklimaat, zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat werd uitgevoerd door het bureau Governance & Integrity (G&I) in opdracht van de politie. De aanleiding voor het onderzoek waren signalen over sociaal onveilige werkomstandigheden die eind 2023 naar voren kwamen, onder andere door klachten van agenten en meldingen van de Nederlandse Politiebond (NPB).
Het onderzoek, waarin meer dan 75 politiemedewerkers hun ervaringen deelden, onthult verontrustende patronen van racisme, seksisme, pestgedrag en buitensporig geweld onder de 230 agenten van het basisteam. Zo worden er racistische opmerkingen gemaakt, zijn er meldingen van seksueel overschrijdend gedrag en bestaan er bangalijsten waarop vrouwelijke collega’s worden beoordeeld op hun uiterlijk en vermeende seksuele beschikbaarheid. Daarnaast werd er gesproken over overmatig drankgebruik tijdens teamuitjes en te hardhandig optreden tegen burgers.
Schokkend
De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke erkent de ernst van de situatie en verklaart dat de uitkomsten van het rapport schokkend zijn. “De conclusies zijn niet mals. Het is duidelijk dat het op meerdere fronten, waaronder leiderschap en omgangsvormen, niet goed gaat binnen het team. Racisme, seksisme en pesterijen zijn onacceptabel en daarvoor is geen ruimte meer”, aldus Westerbeke.
In reactie op het rapport heeft de politie een reeks maatregelen ingevoerd om het werkklimaat te verbeteren. Er zijn tien aanbevelingen gedaan, waaronder het versterken van leiderschap, het verbeteren van personeelszorg en het aanpakken van discriminatie. Concreet zijn onder andere een HR-adviseur, een ervaren leidinggevende en een veranderkundige toegevoegd aan het team, evenals een docent voor de leercirkel rondom geweldstoepassing.
Hoewel het volledige rapport vertrouwelijk blijft, benadrukt Westerbeke dat er hard gewerkt wordt aan het herstellen van vertrouwen en het creëren van een veilige werkomgeving. “Het is een kwetsbaar proces geweest, maar het is noodzakelijk om deze problemen aan te pakken en het teamgevoel te herstellen”, besluit Westerbeke.