EU-Hof zet een streep door Safe Harbor-afspraak

Amerikaanse bedrijven mogen data van EU-burgers niet zomaar meer opslaan op hun servers in de VS. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof.

EU vlagHet Hof zet daarmee een streep door de Safe Harbor-afspraak. De uitspraak betekent dat het voor Nederlandse gebruikers van bijvoorbeeld Facebook en Twitter makkelijker wordt om te klagen bij nationale privacy-waakhond, het College Bescherming Persoonsgegevens.

Die wetgeving verbiedt in principe het verwerken van gegevens in landen waar de dataprotectie-standaard lager is dan in de EU, zoals in de VS. Met Safe Harbor wordt er een uitzondering gemaakt voor Amerikaanse bedrijven, zolang zij voldoen aan de Europese regelgeving voor het beschermen van persoonsgegevens.

De uitspraak van het Hof volgt op een rechtszaak die de Oostenrijker Schrems tegen Facebook had aangespannen. Hij wilde niet dat zijn gegevens door Facebook op een Amerikaanse server opgeslagen zouden worden, omdat Amerikaanse wetgeving in zijn ogen niet voldoende opkomt voor privacy van gebruikers.

Op het kantoor van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom werd het vonnis met gejuich ontvangen. “Dit is een mooie dag voor privacy in Europa. Het Hof laat zien dat privacy beter beschermd moet worden.” De uitspraak zou een eind maken aan het ongestraft gebruiken van data van bijvoorbeeld Facebookgebruikers door Amerikaanse geheime diensten.

Volgens Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zijn er er ook andere mogelijkheden om gegevens rechtmatig naar de VS te laten gaan. Maar de privacytoezichthouders in de lidstaten hebben nu de bevoegdheid om datastromen die eerder onder Safe Harbor vielen te stoppen en te onderzoeken.

Deel dit artikel via: