Europese 112-dag

Jaarlijks wordt op 11 februari (11-2) in heel Europa, op verschillende manieren, aandacht geschonken aan de Europese 112-dag. Het doel van de jaarlijkse 112-dag is het nóg breder bekend maken van het alarmnummer 112.
Het alarmnummer is sinds 2008 gratis bereikbaar vanaf alle vaste en mobiele netwerken in de hele Europese Unie. In 2009 besloten de lidstaten om vanaf toen jaarlijks 11 februari aan te wijzen als Europese 112-dag. Destijds was het nummer nog niet zo bekend als het nu is, maar het is toch belangrijk dat er aandacht aan deze dag geschonken blijft worden. De bekendheid kan namelijk altijd nog beter.
Centralisten
Bij de politie-eenheden komen bellers van het alarmnummer 112 uit bij het Operationeel Centrum. Daar zitten 24 uur per dag 112-centralisten achter de telefoon om alarmmeldingen aan te nemen. Het zijn mannen en vrouwen die heel kundig zijn in het stellen van de juiste vragen en het snel schakelen om jouw noodsituatie zo snel mogelijk over te dragen aan de juiste mensen die hem op kunnen lossen.
De 112-politiecentralisten zijn een heel belangrijke schakel in het alarmeringsproces. Zij kunnen de juiste inschattingen maken welke politie-eenheden op welke plaats nodig zijn bij een noodgeval. Ze zijn als het ware de spin in het hulpverleningsweb. Zij moeten het overzicht bewaren van alle 112-meldingen die bij ze binnenkomen. En dat zijn er, voor het politiedeel van het operationeel centrum, alleen al in Bergen op Zoom, jaarlijks meer dan 100.000.
Omdat 112 een levenslijn kan zijn, is het heel belangrijk dat de politie genoeg meldkamercentralisten heeft. Momenteel is dat niet het geval. Daarom is de politie op zoek naar méér centralisten die, onder andere, de 112-telefoonlijn gaan bemensen.