Europese barrièremodel inzake autodiefstal en autokraak
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft op donderdag 14 december tijdens een internationaal congres aan de Universiteit Gent het Europese barrièremodel gepresenteerd inzake autodiefstal en autokraak.
CCV-adviseurs Joeri Vig en Lienke Hutten lanceerden dit model na een uitgebreid tweejarig onderzoek naar georganiseerde voertuigcriminaliteit in Europa, in samenwerking met de Universiteit Gent en het Bulgaarse Center for the Study of Democracy (CSD). Het doel van dit onderzoek was om effectieve barrières te identificeren om autodiefstal en autokraak te bestrijden, gezien de groei van georganiseerde voertuigcriminaliteit in de afgelopen tien jaar binnen de Europese Unie.
Vijf meest veelbelovende barrières
Na een grondige analyse selecteerden experts uit het Europese model de vijf meest veelbelovende barrières om dit fenomeen aan te pakken:
- EU-brede datagestuurde ANPR (Automatic Number Plate Recognition).
- In kaart brengen van verkoopprocessen van auto’s in verschillende lidstaten.
- Toezicht houden op de verkoop van tweedehands auto-onderdelen via een Europees register.
- Markeringsmethoden voor auto-onderdelen.
- Verzekeringsmaatschappijen bewustmaken van autodiefstal en autokraak onder autobezitters.
Deze geselecteerde barrières zijn voorgedragen aan de Europese Commissie om gezamenlijk autodiefstal en autokraak op Europees niveau aan te pakken.
Georganiseerde voertuigcriminaliteit
Het onderzoek omvatte het in kaart brengen van georganiseerde voertuigcriminaliteit in zes EU-lidstaten: België, Nederland, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland en Italië. Elke lidstaat heeft rapporten en barrièremodellen opgesteld om de nationale markten van motorvoertuigcriminaliteit te begrijpen.
De CCV, Universiteit Gent en CSD hebben vervolgens de relevante delen uit deze rapporten en modellen samengevoegd tot een Europees barrièremodel. Dit model beschrijft de stappen die criminelen moeten nemen om autodiefstal en autokraak in de Europese Unie te plegen. Elk van deze stappen omvat informatie over de mogelijkheden, signalen, betrokken personen en mogelijke barrières die kunnen worden opgeworpen door verschillende instanties.