Europese database voor brandgevoelige producten
Euralarm wil een uitgebreide Europese database opzetten waarin Li-ion batterijen, zonnepanelen, EV’s en energieopslagsystemen in gebouwen geregistreerd kunnen worden. Deze database zal dienen als een centrale bron voor het verzamelen, analyseren en verspreiden van brandkritische gegevens, het helpen ontwikkelen van best practices en ontwikkelingen op het gebied van regelgeving en als een bron van vroegtijdige informatie voor alarmopvolgers in geval van brand.
De snelle toepassing van hernieuwbare energietechnologieën zoals zonnepanelen, elektrische voertuigen (EV’s) en energieopslagsystemen, heeft geleid tot nieuwe uitdagingen op het gebied van brandveiligheid, met name in woningen en commerciële gebouwen. Li-ion accu’s, een belangrijk onderdeel van deze systemen, vormen een aanzienlijk risico als ze niet goed worden beheerd, wat kan leiden tot brandincidenten met ernstige gevolgen.
Voor een veiliger Europa
Als reactie op deze opkomende risico’s is Euralarm een nieuw project gestart dat tot doel heeft een uitgebreide Europese database op te zetten gericht op Li-ion batterijen, zonnepanelen, EV’s en energieopslag in gebouwen. Euralarm’s Chris Downing, van Johnson Controls, die het initiatief heeft genomen, zegt: “Deze database zal dienen als een centrale bron voor het verzamelen en verspreiden van kritieke informatie voor lokale brandweer- en reddingsdiensten. De relevante gegevens zullen beschikbaar worden gemaakt voor de hulpverleners zodat, voordat ze bij een incident aankomen, al over cruciale informatie beschikken waarop de strategie kan worden aangepast. Dit zorgt voor meer veiligheid van de brandweerdienst en voor minder brandverlies wat uiteindelijk tot betere resultaten leidt. Door informatie uit meerdere bronnen samen te voegen, willen we meer inzicht krijgen in brandrisico’s, veiligheidsnormen verbeteren en de ontwikkeling van robuuste Europese regelgeving ondersteunen.”
Focus op samenwerking
Het initiatief zal ook de samenwerking bevorderen tussen belanghebbenden uit de industrie, brandweerkorpsen, onderzoekers, regelgevers en beleidsmakers, om zo te helpen een veiligere en veerkrachtigere energie-infrastructuur voor Europa te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat brandincidenten op een proactieve manier kunnen worden beheerd met minder risico’s voor brandweerlieden. De database zal helpen bij het identificeren van trends, het beperken van risico’s en het waarborgen van een veilige integratie van nieuwe technologieën in de gebouwde omgeving. Belanghebbenden die willen bijdragen aan het nieuwe initiatief worden uitgenodigd contact op te nemen met Euralarm.
Belanghebbenden die willen bijdragen aan het nieuwe initiatief worden uitgenodigd contact op te nemen met Euralarm.