Europol jaagt op gevaarlijkste criminelen van Europa

De Nederlanders ‘Bolle Jos’ Leijdekkers (31) en Edwin Wright (63) behoren tot de gevaarlijkste en meest gezochte criminelen van Europa. Dat blijkt uit een nieuwe opsporingslijst die de internationale onderzoeksorganisatie Europol heeft gepubliceerd.

De zogeheten EU Most Wanted van Europol, geeft een overzicht van belangrijke leden van criminele organisaties, die op de vlucht zijn voor justitie. Op een nieuwe website staan nu 93 profielen van zware criminelen die gezocht worden voor zware misdrijven als terrorisme, moord, mensenhandel en gewapende overvallen. Het gaat met name om leiders en spilfiguren van criminele organisaties, zoals maffiabazen, maar ook om drugshandelaars, mensenhandelaars, huurmoordenaars, witwassers en fraudeurs.

Bolle Jos en Edwin Wright
Op de lijst staan ook personen die door de Nederlandse justitie worden gezocht. Een van hen is Bolle Jos, die wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland en België. Vermoed wordt dat hij in Turkije verblijft. Er is een beloning van 75.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn arrestatie. Een andere is de 63-jarige drugshandelaar Edwin Wright. Die maakte deel uit van een criminele bende die zo’n dertien jaar geleden cocaïne per schip Nederland binnensmokkelde.

Hulp van burgers
Europol richt zich nu vooral op personen waarvan wordt aangenomen dat deze cruciale posities hebben binnen criminele organisaties. Men hoopt dat met de arrestatie van deze criminelen ook hun organisaties ten val worden gebracht. Door foto’s te publiceren stelt Europol burgers in staat te helpen bij de opsporing. In Brussel wordt de campagne onder de aandacht gebracht met een muurschildering van een kaartenhuis, dat in kan storten als één van de criminelen wordt opgepakt. De EU Most Wanted-campagne is gestart in 2016 en is een initiatief van het European Network of Fugitive Active Search Teams (Enfast). Sinds de start zijn al 335 profielen van gezochte criminelen openbaar gemaakt. 120 van hen zijn opgepakt en in 43 gevallen was dat te danken aan tips van mensen die de website hadden bekeken.

Deel dit artikel via: