Explosie Turnhout mogelijk gevolg van installatiefout

De enorme explosie die 31 december in Turnhout de helft van een flatgebouw verwoestte, is mogelijk ontstaan door een installatiefout. Dat concludeert het Openbaar Ministerie op basis van een eerste onderzoek. In andere gebouwen kan dezelfde fout voor nog meer explosies zorgen.

De politie heeft in opdracht van het OM een lijst samengesteld van adressen waar mogelijk dezelfde installatiefout is gemaakt. Hierop staan elf plaatsen in Antwerpen, Deurne, Kontich, Schaarbeek en Wilrijk. De lokale politiezones hebben daar in samenwerking met de brandweerdiensten en de nutsmaatschappijen inmiddels onderzoek verricht.

Gevaarlijk klusje
De oorzaak van de explosie in Turnhout was in eerste instantie onduidelijk. Daarom gaf justitie een brandexpert opdracht om onderzoek uit te voeren. Een gevaarlijk klusje, omdat het restant van het gebouw op instorten staat. De expert ontdekte dat door een installatiefout er gas kon ontsnappen, dat 31 december rond 8:15u de enorme explosie tot gevolg had. Een buurman had al laten weten dat hij gas had geroken, maar dat hij daar geen melding van had gemaakt.
De explosie was zo krachtig dat vier etages van de flat werden verwoest. Vier bewoners kwamen om het leven. Een 70-jarige vrouw kon na een ingewikkelde, 14 uur durende reddingsoperatie levend uit het puin worden gehaald.

Deel dit artikel via: