Extra beveiliging nodig in Brabantse ziekenhuizen
Brabantse ziekenhuizen kunnen niet meer zonder extra beveiliging, meldt Omroep Brabant. Dit vanwege de toenemende agressie van bezoekers die het niet eens zijn met de coronamaatregelen. Ook de al aanwezige beveiliging is gevraagd ‘zichtbaarder’ rond te lopen.
Vanwege het coronagevaar mogen patiënten maar maximaal één persoon gelijktijdig op bezoek krijgen. “Als we die bezoekers wijzen op de regels, ontstaan vaak heftige discussies en dreigend gedrag”, zegt een woordvoerder van het Amphia Ziekenhuis in Breda, Etten-Leur en Oosterhout. Sommige mensen storen zich niet aan de regels en komen met de hele familie op bezoek. Naar mate de crisis langer duurt, wordt het steeds moeilijker om de maatregelen te handhaven. Volgens een woordvoerder van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven werd er een paar weken geleden nog niet moeilijk gedaan als bezoekers op de regels werden gewezen. Nu lijkt het niet meer vanzelfsprekend dat er geluisterd wordt. Men zet er echter geen extra beveiligers in. Wel laat men het bestaande beveiligingspersoneel vaker surveilleren.
Meldpunt
Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft sinds maandag extra beveiliging bij de ingang. Zij moeten onder andere voorkomen dat mensen het meldpunt negeren waar zij moeten aangeven of zij medische klachten hebben die kunnen wijzen op corona. Voordat er beveiliging was, ontstonden vaak heftige discussies tussen het medisch personeel en bezoekers. Ook in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond worden sinds augustus extra beveiligers ingezet, vooral tijdens het bezoekuur. “We merken dat het goed werkt. Verpleegkundigen hoeven zich geen politieagent meer te voelen en mensen aan te spreken”, aldus een woordvoerder. In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg wordt met bezoekerspasjes gewerkt. Per patiënt wordt één bezoekerspas verstrekt.