Extra celstraf geëist voor weigeren wachtwoord in ransomwarezaak

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft zware gevangenisstraffen geëist tegen een Russisch koppel dat wordt verdacht van grootschalige ransomware-aanvallen met de Crylock-malware. De man riskeert in totaal dertien jaar cel, waarvan drie jaar specifiek voor het weigeren om het wachtwoord van zijn laptop te geven. Tegen de vrouw werd een gevangenisstraf van tien jaar geëist. Dat meldt VRT NWS.
De man wordt verdacht van het aansturen van een criminele organisatie en het uitvoeren van cyberaanvallen waarmee wereldwijd naar schatting 400.000 slachtoffers zijn gemaakt. Volgens het OM zou het duo daarmee zo’n drie miljoen euro aan losgeld hebben verdiend.
Bij de arrestatie in juni 2023, in samenwerking met de Spaanse autoriteiten, werden in de woning van het koppel zestien servers in beslag genomen. Op de laptop van de man zou zich mogelijk een cryptowallet bevinden waarin het losgeld is opgeslagen. Hij weigert tot op heden zijn wachtwoord vrij te geven, wat het Belgische OM als een aparte inbreuk beschouwt. Hiervoor werd een aanvullende celstraf van drie jaar geëist, naast de tien jaar voor zijn rol in de ransomware-operatie. Ook wil het OM een geldboete van 400.000 euro opleggen.
Ook vrouw riskeert zware straf
Tegen de vrouwelijke verdachte werd een gevangenisstraf van zeven jaar geëist voor betrokkenheid bij de ransomwarepraktijken. Daarnaast hangt haar mogelijk nog eens drie jaar cel boven het hoofd, hoewel VRT NWS niet vermeldt of dit ook te maken heeft met het niet verstrekken van toegang tot gegevens. Voor haar eist het OM eveneens een boete van 250.000 euro.
De Belgische rechter doet naar verwachting op 26 juni uitspraak in deze zaak. De zaak is opvallend vanwege de hoge strafeisen voor het niet meewerken aan decryptie, iets wat in Europese rechtszaken zelden tot extra gevangenisstraf leidt. Een verdachte mag normaal namelijk niet worden gedwongen mee te werken aan zijn eigen veroordeling. In België is een uitzondering gemaakt voor als het gaat om het verstrekken van wachtwoorden of andere vormen van toegang tot crimineel vermogen. Het benadrukt de groeiende juridische inzet tegen digitale obstructie in cybercriminaliteitsonderzoeken.