Extra drukke jaarwisseling voor de hulpdiensten

Politie, brandweer en ambulances moesten tijdens de jaarwisseling 3150 keer opdraven, aldus www.alarmeringen.nl. Een toename van bijna 50 procent ten opzichte van vorig jaar. Het optreden werd helaas niet altijd met dankbaarheid beloond. In verschillende plaatsen werden de hulpverleners door ‘feestvierders’ aangevallen.

In het Friese dorp Morra kwam een 41-jarige man om het leven, vermoedelijk door een ongeval met vuurwerk. Ook in Enschede viel een dode, mogelijk als gevolg van een explosie. In Scheveningen ontstonden verschillende branden, doordat een harde wind de vonkenregen van het enorme vreugdevuur over de stad blies. De Mobiele Eenheid was nodig om de brandweer in staat te stellen bluswerk te verrichten. Tien mensen werden aangehouden. Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam werden acht mensen binnengebracht met oogletsel door vuurwerkongelukken. En in het hele land waren steekpartijen en vechtpartijen.

Met vuurwerk bekogeld
In Assen werd de brandweer bekogeld met vuurwerk na het blussen van een brand in een kelderbox. De politie had veel mankracht nodig om de orde te herstellen. Ook in IJsselstein moesten hulpverleners het ontgelden. En bij het blussen van een brand aan het Anna Blamanplein in Den Haag was politie met honden nodig om de brandweer te beschermen. De hulpdiensten, maar ook buurtvaders en buurtjongens werden door baldadige jongeren met vuurwerk bekogeld. In Rotterdam schoot de politie op een auto, nadat deze moedwillig op agenten was ingereden. Bij een schietpartij elders in de Maasstad viel een dode. Ook in Breda reed een automobilist in op agenten, die bezig waren met het onderzoeken van een steekincident. De automobilist, die teveel gedronken had, werd aangehouden.

Preventieve opsluiting
In Breda raakten twee kinderen gewond, toen door zwaar vuurwerk een ruit werd vernield. In Zoetermeer hield de politie zes personen aan die auto’s aan het vernielen waren. In Hoofddorp werden in een parkeergarage een auto en een motorfiets in brand gestoken. En in Groningen werd erger voorkomen, door zes ernstige raddraaiers preventief op te sluiten tijdens de jaarwisseling. In Utrecht gebeurde dat met mannen die ervan verdacht werden auto’s in brand te hebben gestoken. Niettemin werden in de Domstad weer verschillende auto’s in brand gestoken. In het Friese Twijzelerheide ging een caravan in vlammen op. Waarschijnlijk door brandstichting. En in Wijk en Aalburg werden een auto en een aanhangwagen door brand verwoest. In Grootebroek stak iemand noodsignaalpijlen af. Een hiervan vloog bij een woning naar binnen en veroorzaakte brand. In Julianadorp ging door vuurwerk een auto onder een carport door brand verloren. Ook de carport zelf en de garage werden zwaar beschadigd.

Wapens
Surveillerende agenten zagen dat een man op de Dagelijkse Groenmarkt in Den Haag met een wapen in de lucht schoot. Het bleek te gaan om een gaspistool. De 41-jarige man uit Duitsland werd aangehouden en de politie nam het wapen in beslag. Ook op de Erasmusweg in Den Haag werd met een gasdrukpistool geschoten. Tegen de schutter is proces-verbaal opgemaakt. In dezelfde stad vernielde een groep jongeren de toezichtcamera’s. Agenten die erop af gingen werden bekogeld met vuurwerk. Niet minder dan 19 verdachten werden opgepakt. Ook in Moerkapelle werden hulpverleners bekogeld met vuurwerk, toen zij een brandende aanhanger met pallets wilden blussen. De politie hield drie personen aan wegens het gooien van (zwaar) vuurwerk, openlijke geweldpleging, belediging en het niet voldoen aan een bevel of vordering.
In Leiden raakten vier kinderen en een volwassene gewond toen door zwaar vuurwerk hun ruiten sprongen. De politie ging op onderzoek uit en ontdekte een bestelbus en een garagebox met daarin een paar honderd kilo illegaal vuurwerk. Alles is in beslag genomen en een 36-jarige man moest mee voor verhoor.

Deel dit artikel via: