Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Bosch Security Systems

G4S

Seagate

SmartCell

MOBOTIX

Dero Security Products

HID

Service Centrale Nederland

SmartSD

Intrasec

SMC Alarmcentrale

Milestone

Alarm Meldnet

MPL

Centurion

VGN Group

Traka ASSA ABLOY

Brivo

Paralax

Crown Security Services

Connect Security

Regio Control Veldt

Bydemes

EAL

Top Security

Nenova

NIBHV

CDVI

Paxton

Eizo

Network Optix

Securitas

Uniview

Add Secure

Akuvox

VAIBS

VideoGuard

HD Security

Paraat

Multiwacht

SOBA

VBN

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

CSL

Gold-IP

Distri Company

Advancis

Teletek

Lobeco

Hikvision

Eagle Eye Networks

Seris

Genetec

Masset

Kidde Commercial

Alphatronics

Oribi ID Solutions

Synguard

Hanwha Vision Europe

i-Pro

ADI

Sequrix

2N

Aritech

Trigion

ASIS

VVNL

VEB

Unii

LUGN

IDIS

ARAS

VisionPlatform.ai

Secusoft

Optex

Ajax Systems

OSEC

Filmen van agenten is hinderen in hun taakuitoefening?

5 juni 2015
Redactie
05:00

Vorige week hebben politieagenten een 19-jarige man aangehouden in Culemborg; hij weigerde weg te gaan en belemmerde agenten bij een mogelijke aanhouding. De man filmde de aanhouding, wat de verdachte niet zo leuk vond.

politieDat las ik in een politiepersbericht. Omdat dit extra gedoe gaf voor de agenten, werd de filmer gesommeerd daarmee op te houden. Toen hij dat niet deed, werd hij aangehouden. Eh, wacht, wat?

Laten we even juridisch helder zijn: je mág aan de openbare weg filmen wat en wie je ziet. Ook als het agenten zijn, ook als het verdachten zijn. En oh ja óók als mensen zeggen dat ze niet in beeld willen, want op de openbare weg héb je dat niet te willen.

Natuurlijk mag je mensen niet hinderen, dus pontificaal voor ze lopen met een camera of er tussen springen met je mobieltje mag niet. Maar de hinder zat hem hier niet in het feit dat de filmer in de weg liep of zo. Nee, volgens het persbericht:

Twee omstanders filmden dit waartegen de aangesproken man bezwaar maakte. Hierdoor werd het werk van de politie bemoeilijkt, waarop het duo is gezegd weg te gaan. Toen ze dit niet deden vorderden de politiemensen beide filmers om weg te gaan. De aangesproken 19-jarige bleef weigeren en is daarop aangehouden.

Oftewel: de gearresteerde persoon werd boos omdat hij gefilmd werd, en daardoor werd zijn arrestatie lastiger dan verwacht. Het niet ophouden met filmen maakte de situatie dus erger, waardoor de politie de vordering tot weggaan gaf. Omdat deze niet werd opgevolgd, werd hij aangehouden. Daar is een wettelijke grond voor (art. 185 Strafrecht): als je “opschudding veroorzaakt” en niet op bevel daarmee ophoudt, dan ben je strafbaar.

Ik heb er alleen grote moeite mee dat énkel het filmen (van een afstandje) kwalificeert als “opschudding veroorzaken”. Dat een ander op mij reageert, is toch in eerste instantie niet mijn schuld?

Natuurlijk, je kunt vanuit fatsoen zeggen “die man wordt boos en die agent krijgt daar last van, ik stop even met filmen” maar tegelijk, je doet iets dat volstrekt legaal is en dan moet jij ophouden omdat iemand anders het niet wil, terwijl die het niet te willen hééft. Dat steekt me toch wel een beetje. Maar misschien is dit waar de jurist een stapje opzij moet doen voor de ethicus?

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Distri Company

Artitech Kidde Commercial

Boon Edam

Wordt een partner