Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Uniview

Add Secure

VideoGuard

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

2N

Secusoft

Eizo

Gold-IP

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

Seagate

Optex

Masset Solutions

Ajax Systems

Traka ASSA ABLOY

Top Security

RoSecure

CSL

VBN

Explicate

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

Hikvision

SmartSD

EAL

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

CDVI

CardAccess

Crown Security Services

Alphatronics

Akuvox

VAIBS

VVNL

Avigilon Alta

VEB

Dero Security Products

ARAS

Brivo

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

Bosch Security Systems

Securitas

IDIS

De Beveiligingsjurist

20face

Nimo Dog Security

SOBA

Nenova

NetworxConnect

OSEC

Lobeco

Connect Security

G4S

Paraat

Oribi ID Solutions

ADI

ASIS

JMB Groep

SmartCell

HD Security

NIBHV

Kiwa

Advancis

i-Pro

Centurion

PG Security Systems

DZ Technologies

Trigion

Milestone

Genetec

HID

Sequrix

GFT

Unii

Paxton

Bydemes

Seris

Fiscus gaat weer fraudeurs opsporen met verkeerscamera’s

22 september 2018
Redactie
09:54

Nadat de Hoge Raad het had verboden, gaat de Belastingdienst toch weer gebruik maken van verkeerscamera’s om ontduikers van motorrijtuigenbelasting op te sporen. Tegenstanders vinden dit disproportioneel, omdat vanwege tientallen fraudeurs de privacy van miljoenen burgers wordt geschonden.

Langs de wegen zijn inmiddels vele duizenden camera’s gemonteerd, zodat wegbeheerders snel incidenten of opstoppingen kunnen signaleren. Met Prinsjesdag werd echter bekend gemaakt, dat de Belastingdienst de beelden nu ook wil gebruiken om auto’s te signaleren waarvoor geen motorrijtuigenbelasting is betaald. Eerder werd een soortgelijk initiatief verboden door de Hoge Raad, omdat er geen wettelijke basis zou zijn voor het verzamelen en verwerken van de camerabeelden. De overheid zou de overheid niet zijn, als dit probleem niet opgelost kon worden door de wet aan te passen. En dat gaat gebeuren, zo staat in het Belastingplan 2019.

Privacy
De Belastingdienst wil gebruik maken van camera’s van de politie, die over automatische nummerplaatherkenning beschikken. Daarvan zijn er op het moment zo’n 800 operationeel. De dienst gaat ook zelf met camera-auto’s rondrijden om overtreders op te sporen. Verwacht wordt dat dit voor 10 miljoen euro aan extra inkomsten gaat opleveren.
In 2016 werden 43 camera’s ingezet. Dat leverde al 130 miljoen foto’s per jaar op. Nu 800 camera’s gebruikt gaan worden, zal het aantal foto’s toenemen tot enkele miljarden. Organisaties als Privacy First, worden hier niet enthousiast van. Men ziet het grootschalig verzamelen van kentekengegevens als flinke inbreuk op de privacy van automobilisten. Weliswaar is beloofd dat gegevens van automobilisten die hebben betaald binnen 24 uur worden vernietigd, maar het is de vraag of dat werkelijk gaat gebeuren. In het verleden ging dat niet goed, aldus Privacy First. Ook vreest men dat de foto’s al snel voor veel meer doeleinden gebruikt gaan worden, dan het controleren van motorrijtuigenbelasting. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het plan van de Belastingdienst niettemin goedgekeurd.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner