Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartSD

HID

Unii

Aritech

EAL

Seagate

Paraat

Alarm Meldnet

Dero Security Products

CDVI

Securitas

Centurion

SmartCell

CardAccess

Bosch Security Systems

Connect Security

Advancis

Top Security

Alphatronics

Eagle Eye Networks

Multiwacht

Brivo

Seris

Kiwa

Bydemes

Akuvox

Hikvision

2N

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

Add Secure

Paxton

VBN

Crown Security Services

Gold-IP

SOBA

Traka ASSA ABLOY

ARAS

Genetec

ADI

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

HD Security

ASSA ABLOY

ASIS

OSEC

Milestone

Nenova

Trigion

VAIBS

Lobeco

NIBHV

i-Pro

Sequrix

CSL

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

G4S

Explicate

Network Optix

NetworxConnect

Masset Solutions

VVNL

Service Centrale Nederland

Eizo

BHVcertificaat.online

Uniview

IDIS

20face

Secusoft

VEB

Regio Control Veldt

Optex

DZ Technologies

Flinke kennisupdate tijdens ARAS Cameraobservatie Kennisdag

23 januari 2019
Redactie
09:53

Camerasystemen die automatisch een database met waargenomen gezichten aanleggen. Wat nu eigenlijk wel en niet mag of moet van de privacywetgeving. Wat je niet moet doen als je niet wilt dat je camerasysteem gehackt wordt. En waarom camerabeelden soms zo slecht zijn. Dat waren enkele van de onderwerpen tijdens de Cameraobservatie Kennisdag 2019, georganiseerd door ARAS Security.

De week begon slecht voor de organisatoren. Na maanden van voorbereiding werd juist op de datum van de Cameraobservatie Kennisdag 2019 de eerste sneeuw van het seizoen voorspeld. Vluchten werden geannuleerd, er gingen minder treinen rijden en het KNMI adviseerde mensen zoveel mogelijk thuis te werken. Gelukkig lieten honderden installateurs, adviseurs en andere klanten zich niet afschrikken door de ‘nationale ramp’ en glibberden zij voorzichtig richting Nieuwegein, waar het evenement zou plaatsvinden. Een bewijs dat het vorig jaar door ARAS geïntroduceerde concept met kennissessies rond een uitstekend dinerbuffet een schot in de roos is. Toen ging het over toegangsbeheer. Ditmaal stond cameraobservatie centraal. Geen productpresentaties, maar een waardevolle update van de kennis waarover iedere cameramonteur ruimschoots behoort te beschikken.

Opsporing Verzocht
Directeur Robert Faber heette het publiek welkom en dankte het voor het trotseren van de weersomstandigheden. “Waarom zijn de beelden op ‘Opsporing Verzocht’ altijd zo slecht? Omdat goede beelden niet vertoond hoeven te worden. Dan pakt de politie de daders wel zonder hulp van het publiek op.”
Robert Faber.

De ondernemer wees erop dat camera’s steeds beter worden, maar dat daarnaast ook aandacht nodig is voor een juiste projectie. “Een overzichtscamera is handig, maar als je een overvaller wilt herkennen, heb je misschien een extra camera nodig die ‘onder het petje’ kijkt.”
Technisch directeur Olivier Faber wees erop dat ARAS op 2 februari 30 jaar bestaat en vertelde wat de deelnemers aan de Cameraobservatie Kennisdag zoal konden verwachten.Dagvoorzitter Erik Peekel stelt de workshopsprekers voor.

Zo was er de workshop Videoanalyse, verzorgd door René Verheul van ARAS. “Goede videoanalyse begint met overleg met de klant. Wat wil deze bereiken met het videosysteem? De klant moet ook begrijpen dat het camerasysteem maar een onderdeel van de beveiliging is. Want wat moet er gebeuren als er meldingen en beelden doorkomen? Maak ook duidelijk dat het systeem nooit 100 procent waterdicht is te krijgen.”

Videoanalyse
Verheul liet zien wat zoal mogelijk is met de hedendaagse techniek. Hij gebruikte daarvoor het geavanceerde videomanagementsysteem Eocortex, dat met tal van modules voor specifieke toepassingen is uit te breiden. “Je kan zelfs met thermische camera’s werken om door gezichtsbedekking heen te kijken.”
René Verheul.

De accountmanager legde ook uit wat metadata inhoudt. “Eenvoudige camera’s reageren op veranderingen in het beeld, maar met metadata is veel meer mogelijk. De camera herkent wat hij ziet en reageert bijvoorbeeld ook op bepaalde vormen, snelheden en richtingen. Je detecteert mensen die een ingang als uitgang gebruiken en kan precies bijhouden hoeveel mensen binnenkomen en vertrekken. Het is zelfs mogelijk om in een industriële omgeving alarm te krijgen als iemand geen veiligheidshelm draagt.” Verheul demonstreerde verder heatmapping in winkels en op parkeerplaatsen, camera’s die leeftijd en geslacht van passanten bepalen en een camera die brand signaleert in zeer grote ruimten, zoals een beurshal. “In de nabije toekomst zullen we zelfs camera’s zien die op afwijkend gedrag reageren”, voorspelde hij tot slot.
Eocortex kwam naar Nederland om de verbluffende mogelijkheden van het VMS te demonstreren.

Emoties herkennen
Camera’s kunnen al met 95 procent nauwkeurigheid herkennen of iemand een man of een vrouw is en de leeftijd wordt in 85 procent van de gevallen correct geschat. Dat vertelde Jeroen Cleijne van Panasonic. De salesmanager liet zien welke enorme verbeteringen de laatste jaren zijn bereikt als het gaat om gezichtsherkenning. Dankzij ‘deep learning’ hoeven nog maar enkele punten op een gezicht gemeten te worden om tot een ‘match’ te komen. Daarom maken een bril of een baard niet uit en worden gezichten zelfs vanuit een hoek van 45° nog nauwkeurig herkend. “We kunnen zelfs al emoties herkennen. Vooral voor een winkelier kan het interessant zijn om te zien in welke stemming klanten zijn. En het aanleggen van een database kan tegenwoordig net zo goed met foto’s die je van LinkedIn haalt.”
Jeroen Cleijne.

Cleijne erkende dat er een spanningsveld bestaat tussen marketing en privacy, maar vertelde dat dit te ondervangen is door gebruik te maken van metadata. “Je krijgt dan statistische gegevens die niet naar personen zijn te herleiden.” Nog een voordeel van metadata ten opzichte van videobeelden is dat maar heel weinig bandbreedte en servercapaciteit nodig zijn om de gegevens te kunnen verwerken. “We ontwikkelen nu camera’s die met infrarood perfect door autoruiten kunnen kijken. Ze herkennen de automobilist en zien zelfs of deze aan het bellen is of zijn gordel niet omheeft.”

Privacy
Dat niet alle technische mogelijkheden geoorloofd zijn, maakte privacyexpert Gwynneth Goudsblom van Port Security duidelijk. Zij toonde een film waarin te zien was hoe in China gebruik wordt gemaakt van gezichtsherkenning. Als iemand voor de vijfde keer herkend wordt terwijl hij door rood oversteekt, leidt dat tot een soort strafblad waar zeer grote nadelen aan kleven. “De EU subsidieert onderzoek naar gezichtsherkenning, maar diezelfde EU wil met de AVG ook het gebruik ervan indammen”, vertelde Goudsblom. Zij sprak echter duidelijk tegen dat de privacywetgeving ten koste van de veiligheid gaat. “Als het om veiligheid gaat, kan je behoorlijk ver gaan met cameratoezicht. Maar natuurlijk zijn er grenzen. Vooral als het gaat om bijzondere persoonsgegevens, zoals ras, levensovertuiging en gezondheid.”
Gwynneth Goudsblom.

De privacyexpert vertelde ook dat de AVG in de hele EU geldt, maar niet in alle lidstaten gelijk is. “Er zijn regels die lidstaten zelf mogen invullen. Zo kan wat in Nederland mag in Duitsland verboden zijn.” Goudsblom wees verder op enkele misverstanden over de AVG. “De regels gelden niet alleen voor opslag van beelden, maar ook voor live toezicht. Ook dan is het een eerste vereiste om te omschrijven wat het doel is van de maatregel. Gaat het om veiligheid? Dan is aanzienlijk meer geoorloofd, dan wanneer het systeem voor marketing of werktijdenregistratie bedoeld is.” Tot slot werd ingegaan op de Data Protection Impact Accessment. Daarmee is te bepalen wat het risico voor privacy-schending is voor waargenomen personen. “Houd er rekening mee dat hier zeer hoge boetes voor opgelegd kunnen worden!”

Projectering
Niet alleen de camera bepaalt de beeldkwaliteit. Ook de positie van de camera en de lichtomstandigheden zijn van essentieel belang. Daarover ging de workshop van Roel Mulder van ARAS. “Je hebt camera’s voor monitoring, detectie, observatie, herkenning, identificatie en inspectie. Elke toepassing stelt andere eisen aan de projectering. In de praktijk wordt dat echter vaak vergeten, waardoor er na een roofoverval geen bruikbare beelden zijn.” Roel Mulder.

Projectering omvat volgens Mulder de positionering van de camera en de keuze voor het juiste type. Is een dag/nachtsensor nodig? Welk objectief kan het beste gekozen worden? Hoever kunnen we gaan met compressie? De spreker wees op moderne technieken om bij heel weinig licht toch nog kleurenbeelden te krijgen. “Voor het bepalen van de juiste montagehoogte en beeldhoek adviseer ik de websites www.ipvm.com en www.jvsg.com. En anders kunnen we met onze demobus langskomen om te zien wat voor beeld de klant kan verwachten.” Mulder adviseerde in ieder geval een onderhoudscontract te leveren, omdat omstandigheden nu eenmaal veranderen en het dan nodig kan zijn de projectering aan te passen.
Ook de workshops werden goed bezocht.

Niet aan te raden
Als laatste gaf de ethische hacker Patrick de Brouwer van Northwave een demonstratie. Hij wees erop dat het nog altijd vaak voorkomt dat camera’s met een standaard fabriekswachtwoord worden geïnstalleerd. “Gewoon via Google kan je al met duizenden camera’s meekijken en vaak zonder dat dit de bedoeling is van de eigenaar.” De Brouwer waarschuwde ook voor het gebruik van WiFi-camera’s. Die worden steeds populairder vanwege het installatiegemak, maar voor serieuze toepassingen zijn ze volgens de hacker niet aan te raden. Om zijn woorden kracht bij te zetten, liet hij live zien hoe makkelijk een WiFi-camera te hacken is, ook als je het netwerkwachtwoord niet kent. Sommige deelnemers aan de kennisdag meenden dat encryptie het hacken kan tegengaan, maar De Brouwer hielp ze uit de droom. “Als je niet wilt dat je camera gehackt wordt, moet je geen WiFi gebruiken!”
Patrick de Brouwer.

Geluk bij een ongeluk
Voor één van de deelnemers had de Cameraobservatie Kennisdag een nare afloop. Dieven sloegen zijn autoruit in en gingen er met zijn laptop vandoor. Een geluk bij een ongeluk was dat buiten de demobus van ARAS stond. De diefstal werd live gevolgd vanuit de particuliere alarmcentrale van EuroPAC en binnen vijf minuten had de politie de daders te pakken!
De demobus bewees goede diensten. Autoinbrekers werden binnen vijf minuten door de politie gepakt.


Er was ruime gelegenheid om te netwerken.

AnyVision brengt geavanceerde software voor het herkennen van gezichten.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Aritech

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner