Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Trigion

VBN

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

20face

Akuvox

SMC Alarmcentrale

Add Secure

Bydemes

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Lobeco

HD Security

Eagle Eye Networks

SOBA

VideoGuard

Service Centrale Nederland

Securitas

Nenova

EAL

Network Optix

IDIS

Aritech

Brivo

Eizo

Seagate

Alarm Meldnet

Seris

Alphatronics

Advancis

Traka ASSA ABLOY

Paxton

Unii

Milestone

Masset Solutions

VAIBS

PG Security Systems

CardAccess

Centurion

Kiwa

ARAS

i-Pro

Paraat

Secusoft

Bosch Security Systems

Explicate

SmartCell

Gold-IP

Optex

Uniview

Crown Security Services

CDVI

SmartSD

Multiwacht

Hikvision

Genetec

BHVcertificaat.online

Connect Security

CSL

Hanwha Vision Europe

Top Security

Sequrix

OSEC

VVNL

ADI

DZ Technologies

VEB

NetworxConnect

NIBHV

HID

G4S

2N

ASIS

Ajax Systems

Dero Security Products

Flinke kritiek op gemeente-app om criminaliteit te melden

17 augustus 2021
Redactie
08:01

Privacy-experts hebben flinke kritiek op de app ‘Meld een vermoeden’, die inmiddels in dertig gemeenten wordt gebruikt om fraude en andere vormen van criminaliteit op te sporen. In het FD verklaren zij het een slecht plan te vinden dat gemeenten op de stoel van de politie gaan zitten.

Met de app willen gemeenten over extra ogen en oren beschikken om criminaliteit op te sporen. Iemand kan bijvoorbeeld anoniem melden dat de buurman een royaal leven leidt, terwijl hij geen officieel werk heeft. De inmiddels dertig gemeenten die met de app werken zijn enthousiast, maar de Autoriteit Persoonsgegevens en juristen zien vooral de nadelen. Zo kan een ‘vermoedelijke crimineel’ niet nagaan of hij in het systeem geregistreerd staat en is ook niet duidelijk hoe iemand zich uit het systeem kan laten verwijderen. Verder is het niet transparant wat gemeenten met de gegevens doen en met wie zij die delen.

Onduidelijkheid
Een proef in de Haagse Weimarstraat leverde vijftig meldingen op van 150 bewoners en ondernemers. Minister Grapperhaus steunt het initiatief. Hij vindt het goed dat gemeenten als ’toegangspoort’ signalen verzamelen. Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT en recht in Nijmegen, stelt in het FD dat de app zware eisen stelt aan ambtenaren die de informatie filteren. Die moeten ervoor waken dat meldingen niet gebaseerd zijn op racisme of bedoeld zijn om iemand onterecht in een kwaad daglicht te zetten.
Viresh Jagesser van de Anti-Fraud Company, die de app ontwikkeld heeft, zegt dat gemeenten vaak veel meer mogen dan zij denken, maar dat zij zich laten afschrikken door onduidelijkheid over de privacyregels.
De bedoeling is om het systeem vanaf oktober uit te breiden. Er komen dan ook gegevens in te staan over hypotheken, de waarde van panden en jaarrekeningen van ondernemers. Meldingen kunnen dan ook worden gedeeld met politie, belastingdienst, douane, immigratiedienst IND of Sociale Zaken.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Aritech

Videoguard

Wordt een partner