Flinke toename overlast door alcohol en drugs
Het eerste half jaar kreeg de politie ruim 28.000 meldingen van overlast door alcohol- en drugsgebruikers. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Het totaal aantal overlastmeldingen nam daarentegen af met zo’n 10.000.
Politie en andere deskundigen hebben geen verklaring voor de toename van alcohol- en drugsgerelateerde overlast. Het zou niet aan coffeeshops te wijten zijn, concludeert Ralph Mennes van onderzoeks- en adviesbureau Breuer & Intraval. Hij onderzoekt in opdracht van onder meer het ministerie van Justitie en Veiligheid de effecten van het sluiten van coffeeshops. Wat wel van invloed kan zijn is het mooie weer ten opzichte van 2022. Er zijn meer zomerse dagen, waardoor mensen zich vaker op straat begeven. Daarmee verplaatst de overlast zich ook naar het publieke domein. Bovendien zijn er door het mooie weer ook meer mensen op straat die zich storen aan de overlast en de politie bellen.
Nationaal Preventieakkoord
Volgens Wim van Dalen, directeur van preventiestichting Stap, komt de meeste overlast door alcohol, omdat daarvan nu eenmaal meer gebruikers zijn dan van drugs. Daarbij gaan de problemen onder jongeren en jongvolwassenen absoluut nog niet de goede kant op, zegt hij tegenover het AD. Het Nationaal Preventieakkoord is bedoeld alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, maar dat heeft volgens Van Dalen nog geen effect gehad. Vooral jongeren zijn een bron van overlast. Ook zorgen zij voor extra drukte op de spoedeisende hulp. Het kenniscentrum Veiligheid.nl stelde vast dat in 2021 maar liefst 6400 mensen onder invloed van alcohol of drugs bij een verkeersongeluk betrokken raakten en in het ziekenhuis belandden. Dat kwam neer op een stijging van 71 procent in tien jaar tijd.