FNV wil verplichte AED voor bedrijven vanaf 50 medewerkers
Vakbond FNV wil dat bedrijven met vijftig medewerkers of meer verplicht worden een AED in huis te hebben. Dat vertelde FNV-vicevoorzitter Kitty Jong maandagavond tijdens Nieuwsuur. Het redden van de Deense voetballer Christian Eriksen wees nog eens extra op het belang van een dergelijk apparaat.
FNV stelt voor om de verplichting op te nemen in de Arbowet. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat met stroomschokken een stilgevallen hart weer aan de gang kan krijgen. Voor het bedienen ervan is een korte opleiding tot burgerhulpverlener nodig, maar het apparaat geeft na het activeren ook zelf gesproken instructies aan de bediener. Een AED kost rond de 1500 euro. Volgens de vicevoorzitter van FNV brengen ongeveer 9 miljoen mensen het grootste deel van hun dag op het werk door. Daardoor is de kans groot, dat als zij een hartaanval krijgen, dat op het werk gebeurt. EHBO-cursusleider Koen Wiegman vertelde tijdens Nieuwsuur dat een AED de overlevingskansen tijdens een reanimatie enorm vergroot.
70 procent heeft geen goed preventiebeleid
FNV weet niet hoeveel bedrijven op dit moment een AED hebben, maar is hier niet erg optimistisch over omdat uit eerder onderzoek al bleek dat 70 procent het preventiebeleid op de werkvloer niet op orde heeft. Zolang er geen fatale hartproblemen plaatsvinden, wordt er volgens Jong ook niet over gepraat. Daarom vindt zij dat het hebben van een AED in de wet moet worden opgenomen. De werkgever zal echter ook mensen een reanimatiecursus moeten laten volgen. Dat kan via de Hartstichting. Die ziet er ook op toe dat mensen elk jaar een opfriscursus krijgen. Paraat in Nieuw-Vennep geeft dergelijke cursussen met praktijktraining aan bedrijven.