Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartCell

IDIS

GFT

Bosch Security Systems

Optex

CDVI

Multiwacht

Nimo Drone Security

Connect Security

Paraat

Milestone

20face

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

Boon Edam

Akuvox

i-Pro

NetworxConnect

Seris

PG Security Systems

Hikvision

BHVcertificaat.online

Koninklijke Oosterberg

Sequrix

ASIS

Crown Security Services

ASSA ABLOY

Secusoft

Top Security

VideoGuard

Bydemes

G4S

Service Centrale Nederland

Gold-IP

Alarm Meldnet

Add Secure

CSL

CardAccess

EAL

DZ Technologies

Nimo Dog Security

2N

ADI

Advancis

Eizo

RoSecure

Securitas

Dahua

Kiwa

Brivo

Eagle Eye Networks

ARAS

OSEC

Ajax Systems

SmartSD

Dero Security Products

Nenova

VBN

Seagate

VVNL

Alphatronics

NIBHV

Paxton

Uniview

JMB Groep

HID

Regio Control Veldt

Lobeco

SOBA

Trigion

Masset Solutions

Explicate

Oribi ID Solutions

MPL

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

VEB

VAIBS

Genetec

HD Security

Avigilon Alta

Unii

Centurion

Fouten bij politie maakte liquidaties mogelijk

1 februari 2023
Redactie
22:22

Na de moord op de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en journalist Peter R. de Vries werd de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd onderzoek te doen naar wat er zoal fout is gegaan. RTL Nieuws wist het concept-rapport te bemachtigen, waarin vernietigende conclusies staan.

Volgens de Onderzoeksraad heeft de politie meerdere waarschuwingen ontvangen voor de drie liquidaties, maar leidde dat uiteindelijk niet tot betere beveiliging van de slachtoffers. Daardoor werd de huurmoordenaars weinig in de weg gelegd. Bijzonder is dat de drie wel in beeld waren bij het Stelsel Bewaken & Beveiligen. De familie van de kroongetuige had melding gemaakt van bedreiging, maar de politie verklaarde later geen tijd te hebben gehad om een dreigingsinschatting te maken, waardoor er niets gebeurde. Op 29 maart 2018 werd broer Reduan B. in zijn bedrijfspand in Amsterdam Noord doodgeschoten. Shurandy S. werd hiervoor veroordeeld tot 28 jaar celstraf.

Derk Wiersum
Ook bij Derk Wiersum ging veel mis. De advocaat van de kroongetuige werd op 18 september 2019 voor zijn woning in Amsterdam Buitenveldert doodgeschoten. Giërmo B. en Moreno B. zijn hiervoor veroordeeld tot 30 jaar celstraf. Kort daarvoor werd geoordeeld dat advocaten geen logisch doelwit vormen en werd de beveiliging afgeschaald. Wiersum viel niet langer onder het Stelsel Bewaken & Beveiligen en er zou nog maar zes keer per dag een politieauto langs zijn woning rijden. Dit ondanks de diverse waarschuwingen die de politie van de familie van B. had ontvangen. Ook werd niets gedaan met signalen in een politiesysteem, dat had gesignaleerd dat er regelmatig een verdachte auto in de buurt van het huis van Wiersum was.

Peter R. de Vries
Tot slot gaat het concept-rapport ‘Relevante signalen hebben niet altijd hun weg gevonden’ van de Onderzoeksraad uitgebreid in op de liquidatie van Peter R. de Vries, vermoedelijk een wraakactie van Ridouan T. omdat de journalist zich als vertrouwenspersoon van de kroongetuige had aangediend. De Vries had de gewoonte om zonder beveiliging van de opnamestudio aan het Amsterdamse Leidseplein naar de een paar honderd meter verder gelegen parkeergarage te lopen. Een beveiliger van de parkeergarage had gezien dat de journalist gevolgd werd door een man met ‘opvallende tatoeages’. Hij stuurde de beelden naar de politie, maar die kon er niets op ontdekken. Na de liquidatie bleek dat de dader wel degelijk te zien was op de camerabeelden.

Slechte relatie met OM
De Onderzoeksraad concludeert ook dat De Vries slecht beveiligd werd vanwege zijn slechte relatie met het Openbaar Ministerie. Op 6 juli 2021 werd de journalist neergeschoten en op 15 juli overleed hij aan zijn verwondingen. Tegen de hoofdverdachten Delano G. en Kamil E. is levenslang geëist. Omdat De Vries geen advocaat was werd zijn beveiliging niet door de NCTV gecoördineerd, maar door het Openbaar Ministerie waar hij als vertrouwenspersoon van Nabil B. de nodige meningsverschillen mee had. Het OM vond het dan ook niet nodig om in te gaan op het aanbod van de Amsterdamse recherche om De Vries betere bescherming te geven. Wel kwam er na een melding van het Team Criminele Inlichtingen toezicht bij de woning van de journalist en mocht hij politiebescherming vragen als hij dat nodig vond. Daar wilde De Vries echter niets van weten.

Het definitieve OVV-rapport wordt binnenkort verwacht. Vooruitlopend hierop heeft het kabinet 100 miljoen euro extra vrijgemaakt om de groei van het aantal te beveiligen personen te kunnen betalen. Van dit geld wordt onder andere een nieuwe eenheid binnen de politie opgezet, die verschillende vormen van bewaking op zich kan nemen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Suricat

Wordt een partner