Franc Weerwind nieuwe minister van Rechtsbescherming

Burgemeester Franc Weerwind van Almere volgt Sander Dekker op als minister voor Rechtsbescherming. Dat heeft zijn partij, D66, zondag officieel bevestigd. Al eerder gingen geruchten dat hij deze post zou gaan bekleden. De komende week spreekt hij met formateur Mark Rutte, waarna hij naar verwachting op 10 januari door de koning beëdigd wordt.

Weerwind is sinds 2015 burgemeester van Almere en volgde toen Annemarie Jorritsma op die naar de Eerste Kamer vertrok. Eerder had hij nog aangegeven dat hij weinig voelde voor een functie in Den Haag, maar kennelijk is hij van gedachten veranderd. Hij wordt daarmee de eerste minister van Afro-Surinaamse afkomst. Eerder was hij al genoemd als minister van BZK, maar het wordt uiteindelijk dus Rechtsbescherming.

Bestuurskunde
Franciscus Max (Franc) Weerwind werd op 22 september 1964 geboren in Amsterdam, maar groeide op in Nieuw-Vennep. Van 1986 tot 1992 studeerde hij bestuurskunde in Leiden. In 2000 werd hij adjunct-gemeentesecretaris van Leiderdorp en een jaar later gemeentesecretaris van Wormerland. 1 december 2004 werd Weerwind benoemd tot burgemeester van Niedorp en op 16 september 2009 werd hij burgemeester van Velsen. Daar bleef hij tot hij op 9 september 2015 burgemeester van Almere werd. Onlangs werd hij herkozen, waardoor hij in ieder geval tot 2027 had kunnen aanblijven. Weerwind was in 2008 een van de oprichters en bestuurslid van de Stichting Vriendschapsbanden Nederland Suriname en op 4 februari 2017 werd hij benoemd als voorzitter van de Fietsersbond.

Deel dit artikel via: