Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Advancis

G4S

Synguard

VideoGuard

Milestone

ASIS

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

Uniview

EAL

Hanwha Vision Europe

Intrasec

SOBA

Top Security

Add Secure

MOBOTIX

SmartCell

i-Pro

IDIS

Paralax

Service Centrale Nederland

Unii

2N

VVNL

SMC Alarmcentrale

Alphatronics

VGN Group

Traka ASSA ABLOY

OSEC

CDVI

Brivo

CSL

Aritech

LUGN

Hikvision

VEB

ADI

MPL

Securitas

Regio Control Veldt

Nenova

Seris

ASSA ABLOY

VisionPlatform.ai

SmartSD

Kidde Commercial

HID

Masset

Network Optix

Ajax Systems

Paxton

Oribi ID Solutions

Paraat

Centurion

Sequrix

Bosch Security Systems

Seagate

VAIBS

HD Security

Distri Company

Teletek

Secusoft

Optex

BHVcertificaat.online

Connect Security

Eizo

Crown Security Services

Gold-IP

Akuvox

Multiwacht

Trigion

VBN

Dero Security Products

Lobeco

Bydemes

Genetec

NIBHV

ARAS

Fraudehelpdesk nog vooral melddesk

15 januari 2024
Redactie
13:34

Uit een evaluatieonderzoek uitgevoerd door Pro Facto in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) blijkt dat de Fraudehelpdesk slachtoffers niet echt kan helpen bij het opsporen van fraudeurs. De dienst functioneert eerder als meldpunt dan als directe helpdesk.

De Fraudehelpdesk voert taken uit zoals het registreren van fraudegerelateerde meldingen, het verstrekken van algemene informatie over diverse vormen van fraude en het doorverwijzen van slachtoffers naar de juiste instanties. Het evaluatieonderzoek onthulde dat sommige gebruikers dachten dat de Fraudehelpdesk na een melding direct actie zou ondernemen tegen de fraudeur. Dit misverstand benadrukt de behoefte aan duidelijkere communicatie over de rol van de Fraudehelpdesk.

Meer meldpunt dan helpdesk
Hoewel de dienst is opgezet om fraude aan de voorkant te voorkomen, ontbreekt het haar aan de bevoegdheid om persoonsgegevens van fraudeurs te delen met andere organisaties. Hierdoor is ‘warm’ doorverwijzen naar andere instanties in de meeste gevallen niet mogelijk. Dit heeft geleid tot de perceptie dat de Fraudehelpdesk momenteel meer een ‘meldpunt’ dan een ‘helpdesk’ is.
Een van de bevindingen van het evaluatieonderzoek is dat de ondersteuning van slachtoffers verbeterd kan worden, bijvoorbeeld door hulp te bieden bij aangifte en het verhalen van schade. Hoewel het lastig is de effectiviteit van de dienstverlening te meten, suggereren samenwerkende partijen dat de Fraudehelpdesk meer kan doen om de weerbaarheid van burgers en ondernemingen te vergroten.

Toekomstmogelijkheden
Voor de toekomstige ontwikkeling van de Fraudehelpdesk suggereert het onderzoek verschillende mogelijkheden. Het verdwijnen van de Fraudehelpdesk kan een lacune op het gebied van fraudepreventie creëren, aangezien het de enige organisatie is die zich richt op alle vormen van fraude en een overkoepelend beeld heeft van trends en ontwikkelingen op fraudegebied. Een andere optie is het voortzetten van de Fraudehelpdesk op de huidige manier, of het uitbreiden en verder ontwikkelen van de dienstverlening, met name op het gebied van praktische ondersteuning van slachtoffers en het verzamelen van informatie van ketenpartners over trends en ontwikkelingen in fraude. Deze laatste optie zou echter extra capaciteit en middelen vereisen. De meer dan tien jaar geleden opgerichte Fraudehelpdesk ontvangt momenteel subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het evaluatieonderzoek beoogt bij te dragen aan de besluitvorming binnen het ministerie over de voortzetting van deze subsidierelatie.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

SequriX

Videoguard

Distri Company

Suricat

Seagate

Boon Edam

Artitech Kidde Commercial

Wordt een partner