Fraudehelpdesk nog vooral melddesk

Uit een evaluatieonderzoek uitgevoerd door Pro Facto in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) blijkt dat de Fraudehelpdesk slachtoffers niet echt kan helpen bij het opsporen van fraudeurs. De dienst functioneert eerder als meldpunt dan als directe helpdesk.
De Fraudehelpdesk voert taken uit zoals het registreren van fraudegerelateerde meldingen, het verstrekken van algemene informatie over diverse vormen van fraude en het doorverwijzen van slachtoffers naar de juiste instanties. Het evaluatieonderzoek onthulde dat sommige gebruikers dachten dat de Fraudehelpdesk na een melding direct actie zou ondernemen tegen de fraudeur. Dit misverstand benadrukt de behoefte aan duidelijkere communicatie over de rol van de Fraudehelpdesk.
Meer meldpunt dan helpdesk
Hoewel de dienst is opgezet om fraude aan de voorkant te voorkomen, ontbreekt het haar aan de bevoegdheid om persoonsgegevens van fraudeurs te delen met andere organisaties. Hierdoor is ‘warm’ doorverwijzen naar andere instanties in de meeste gevallen niet mogelijk. Dit heeft geleid tot de perceptie dat de Fraudehelpdesk momenteel meer een ‘meldpunt’ dan een ‘helpdesk’ is.
Een van de bevindingen van het evaluatieonderzoek is dat de ondersteuning van slachtoffers verbeterd kan worden, bijvoorbeeld door hulp te bieden bij aangifte en het verhalen van schade. Hoewel het lastig is de effectiviteit van de dienstverlening te meten, suggereren samenwerkende partijen dat de Fraudehelpdesk meer kan doen om de weerbaarheid van burgers en ondernemingen te vergroten.
Toekomstmogelijkheden
Voor de toekomstige ontwikkeling van de Fraudehelpdesk suggereert het onderzoek verschillende mogelijkheden. Het verdwijnen van de Fraudehelpdesk kan een lacune op het gebied van fraudepreventie creëren, aangezien het de enige organisatie is die zich richt op alle vormen van fraude en een overkoepelend beeld heeft van trends en ontwikkelingen op fraudegebied. Een andere optie is het voortzetten van de Fraudehelpdesk op de huidige manier, of het uitbreiden en verder ontwikkelen van de dienstverlening, met name op het gebied van praktische ondersteuning van slachtoffers en het verzamelen van informatie van ketenpartners over trends en ontwikkelingen in fraude. Deze laatste optie zou echter extra capaciteit en middelen vereisen. De meer dan tien jaar geleden opgerichte Fraudehelpdesk ontvangt momenteel subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het evaluatieonderzoek beoogt bij te dragen aan de besluitvorming binnen het ministerie over de voortzetting van deze subsidierelatie.