Frauderende winkelmedewerker loopt vaker tegen de lamp

De Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) bestaat tien jaar. In die tien jaar komen winkelmedewerkers die frauderen, steeds moeilijker ergens anders aan het werk in de detailhandel.

FADIn het Waarschuwingsregister worden namen gezet van personeel dat wegens bijvoorbeeld diefstal bij een winkel is ontslagen. Winkeliers die nieuw personeel willen aannemen, kunnen in het register kijken of de naam van de sollicitant voorkomt in het systeem.

Sinds de oprichting van het register, in 2005, stijgt het aantal treffers. In 2014 werd 525 keer een frauderende werknemer herkend. Dat komt vooral doordat het aantal winkeliers dat gebruik maakt van het register, groeit.

FAD cijfersZowel van het aantal deelnemers als van het aantal raadplegingen, zien we een toename. Dat zorgt ook voor meer registraties en meer treffers, zegt FAD-secretaris Bert van Steeg. Meer dan 500 namen werden in het register gezet.

Volgens Van Steeg laten de cijfers zien dat stelende of anderszins frauderende medewerkers een steeds groter risico lopen om tegen de lamp te lopen. Met het register vormt de detailhandel een front tegen fraude en beschermt zij de integriteit van de sector.

Deel dit artikel via: