Fraudeurs bellen uit naam van Fraudehelpdesk

Dat fraudeurs steeds brutaler worden, bewijst wel een aantal recente meldingen. Mensen werden nietsvermoedend gebeld door iemand die beweert voor de Fraudehelpdesk te worden. Vervolgens werd geprobeerd de slachtoffers geld afhandig te maken.

De Fraudehelpdesk kreeg meerdere meldingen binnen. De telefoontjes worden gepleegd op tijden dat de Fraudehelpdesk gesloten is, waardoor het niet mogelijk is om te checken of men werkelijk door deze organisatie is gebeld. De Fraudehelpdesk belt niet zomaar mensen op en geeft het dringende advies om direct de verbinding te verbreken, als iemand namens deze organisatie wil ‘helpen’ de banktegoeden te beschermen tegen criminelen.

Veilige rekening
De criminelen bellen met de waarschuwing dat men het banksaldo veilig moet stellen vanwege een digitale dreiging of fraude. De beller adviseert al het geld over te boeken naar een ‘veilige’ rekening. Soms wordt mensen ook naar de inloggegevens van hun bank gevraagd. Wie het niet vertrouwt wordt naar de website van de Fraudehelpdesk verwezen, waarop waarschuwingen staan tegen cybercriminelen. Ook wordt gewaarschuwd voor oplichters die zich voordoen als iemand van de bank en die dezelfde truc proberen uit te halen.

Deel dit artikel via: