G4S verkoopt afdeling geld- en waardetransport

G4S wil stoppen met het transport en de verwerking van contant geld. Daarom wordt deze divisie verzelfstandigd in een apart bedrijf, waarvoor een koper wordt gezocht. Het besluit is al in december genomen, maar werd pas vrijdag bekend gemaakt tijdens de presentatie van de cijfers over de eerste helft van 2019.

Er zouden inmiddels gesprekken plaatsvinden met geïnteresseerde bedrijven. G4S maakt niet bekend met welke bedrijven en of er al een overeenkomst in zicht is. Wat het complex maakt, is dat G4S Cash Solutions in maar liefst 44 landen actief is. Alleen al in Nederland werken er 1300 mensen voor het geld- en waardetransportbedrijf. Algemeen directeur Bas Rodenberg verwacht niet dat die directe gevolgen zullen ondervinden van de afsplitsing. Cash Solutions werkte in Nederland namelijk al min of meer zelfstandig van de rest van G4S. De directeur verwacht zelfs extra mensen te moeten aannemen, omdat het nu weer zelf de administratie en automatisering moet gaan regelen.

Afname contante betalingen
Een probleem dat mogelijk meespeelt is dat het gebruik van contant geld steeds verder afneemt. Desondanks realiseert G4S nog wel groei op dit gebied. Het afgelopen half jaar steeg de omzet met 3,9 procent, wat overigens ook te maken heeft met de overname van het failliet gegane SecurCash. G4S als geheel boekte een omzetstijging van 4,9 procent.
Wereldwijd bedraagt de omzet van het door G4S uitgevoerde geld- en waardetransport ongeveer 15 procent van het geheel (4,1 miljard euro). De krimpende markt voor contante betalingen geeft wel zorgen voor de toekomst. Rodenberg acht het daarom onvermijdelijk dat er verdere consolidatie komt in het geld- en waardetransport. Ook zijn grote investeringen nodig om in de komende jaren de omzet veilig te stellen. Daarbij kan gedacht worden aan nieuwe systemen voor het faciliteren van online betalingstransacties. De verwachting is dat de bekende vierkante busjes al vanaf volgend jaar niet meer de naam G4S zullen dragen.

Deel dit artikel via: