G4S verkoopt grootste deel cash-bedrijf aan Brink’s

G4S Group plc kondigt aan dat het een overeenkomst is aangegaan met The Brink’s Company voor de overname van het grootste deel van de cash handeling-activiteiten. Het gaat om een recent verzelfstandigd bedrijfsonderdeel met een omzet van 0,71 miljard euro in 2019 en een ondernemingswaarde van 861 miljoen euro.

Voor Nederland betekent dit dat de naam Brink’s terugkeert op straat. Vanaf 2015 verdween deze van de geldwagens en de uniformen, nadat het bedrijf was overgenomen door SecurCash. Dat ging begin 2019 failliet. Een deel van de toen 220 medewerkers kon overstappen naar G4S en de geldwagens kwamen op een veiling terecht. Volgens G4S verandert er weinig op korte termijn. Geleidelijk zullen de wagens van nieuwe bestickering worden voorzien en krijgen medewerkers nieuwe uniformen. De locaties, het personeel en de leiding van het transportbedrijf blijven gehandhaafd.

Investeren in kernactiviteiten
G4S ontvangt voor de transactie ongeveer 793 miljoen euro en wijst ongeveer 71 miljoen euro aan netto verplichtingen toe aan Brink’s. Ashley Almanza, G4S Chief Executive Officer: “Deze transactie is een belangrijke mijlpaal binnen onze bedrijfsstrategie. De verkoop van onze conventionele cashactiviteiten vereenvoudigt onze Groep en stelt ons in staat ons te concentreren op de groei van onze kernactiviteiten op het gebied van geïntegreerde beveiligingsoplossingen en de verdere ontwikkeling van onze snelgroeiende activiteiten op het gebied van cash- en betalingstechnologie. De opbrengst van de verkoop van onze conventionele cashactiviteiten vermindert de financiële hefboomwerking op onze Groep en levert ons de flexibiliteit die nodig is om te kunnen blijven investeren in onze kernactiviteiten. Wij zijn ervan overtuigd dat die alleen maar voordelen zal opleveren voor onze klanten, aandeelhouders en werknemers.”

Belang
De Raad van Bestuur heeft geconcludeerd dat het in het belang van de aandeelhouders is om de snelgroeiende activiteiten van de Groep op het gebied van betalings- en cashtechnologie verder te ontwikkelen. Daaronder vallen onder andere Retail Cash Solutions, Cash360, Deposita en G4SPay. Deze oplossingen bieden volgens G4S aanzienlijke voordelen voor klanten, doordat zij betalings- en cashmanagementprocessen transformeren.
Wereldwijd zullen 25.000 G4S-werknemers toetreden tot Brink’s. De opbrengst van de verkoop, 793 miljoen euro (waarvan 355 miljoen winst), zal worden gebruikt om de nettoschuld te verminderen en te investeren in de groei van de kernactiviteiten van de Groep. De afronding van de verkoop verloopt gefaseerd, met ongeveer 75 procent van de contante opbrengst verwacht in het eerste half jaar van 2020, 22 procent in het tweede halfjaar van 2020 en 3 procent na 2020. Verwacht wordt dat de transactie voor 17,8 tot 23,7 miljoen euro aan besparing op overhead zal opleveren.

Kernactiviteiten van de G4S Group
Beveiliging is volgens G4S een groeiende dienstverlenende industrie en de Groep verwacht een omzetgroei van 4-6 procent per jaar. G4S is een wereldleider in de ontwikkeling en levering van geïntegreerde beveiligingsoplossingen en de groeiende capaciteit van de Groep om deze oplossingen te leveren, biedt G4S naar eigen zeggen een aanzienlijk concurrentievoordeel in haar kernmarkten. De groep gaat door met het ontwerp en de levering van betaal- en cashtechnologieoplossingen. Bovendien zal de Groep haar Britse cash solutions-activiteiten behouden. Deze richt zich op outsourcing van cash management services aan zakelijke klanten en banken en is noodzakelijk voor een efficiënte cash-infrastructuur in Groot-Brittannië. De betalings- en cashtechnologieactiviteiten van de Groep samen met de behouden conventionele cashactiviteiten vertegenwoordigen 8 procent van de totale opbrengsten van de Groep.

Deel dit artikel via: