Gasalarmpistolen steeds vaker omgebouwd tot vuurwapens

Steeds vaker worden gasalarmpistolen omgebouwd tot echte vuurwapens. Dat vertelt misdaadjournalist John van den Heuvel op basis van onderzoek in onder andere Bulgarije. In een documentaire op Videoland laat hij zien hoe gasalarmpistolen van 200 euro worden omgebouwd tot handvuurwapens van 1000 euro.

De politie stelt ook vast dat omgebouwde gasalarmpistolen vaker worden gebruikt in het criminele circuit. De wapens zijn relatief goedkoop en makkelijk te verkrijgen. Zo heb je er in Duitsland niet eens een vergunning voor nodig. Volgens een wapenexpert worden ze massaal geïmporteerd vanuit het oosten van Europa.

Erg onveilig
Van den Heuvel waarschuwt dat de omgebouwde wapens niet alleen voor het slachtoffer gevaar opleveren, maar ook voor de schutter. Doordat ze niet van staal, maar van een legering van aluminium en zink zijn gemaakt, kunnen ze makkelijk ontploffen. Bovendien zijn ze erg onnauwkeurig, waardoor anderen dan het doelwit geraakt kunnen worden. Voor de crimineel is er wel het voordeel dat de loop geen sporen maakt op de munitie, wat forensisch onderzoek bemoeilijkt. De handel verloopt vooral via Telegram en Snapchat. Via die kanalen worden ook steeds meer vuurwapens aangeboden, die met een 3D-printer zijn gemaakt. Verder verwacht Van den Heuvel dat in Oekraïne gebruikte militaire wapens ook richting Nederland kunnen komen.

Deel dit artikel via: