Gebiedsverbod Zandvoort volgens politici ‘wassen neus’

Nu met 9 tegen 8 stemmen besloten is om niet elke bezoeker van Zandvoort om zijn ID te vragen, gaat het gebiedsverbod voor veroorzakers van overlast niet werken. Dat stellen verschillende teleurgestelde politici van de badplaats. Tegenstanders vinden zo’n maatregel echter disproportioneel.

Vorige week kregen 32 personen een gebiedsverbod opgelegd, nadat ze waren opgepakt tijdens ernstige ongeregeldheden. Zandvoort wil zo een einde maken aan wat ‘straatterreur’ wordt genoemd. De jongeren zijn tot 9 september niet welkom in de badplaats. Dat gaat volgens de politieke partijen OPZ, PVV en VVD echter alleen werken als iedere bezoeker gecontroleerd wordt. Daarom kwamen zij met het voorstel om op de twee toegangswegen en het NS-station identiteitscontrole in te voeren. Een kleine meerderheid van de Raad vond dat echter geen goed plan.

Wassen neus
Zonder preventieve controle is een gebiedsverbod een ‘wassen neus’, betoogden de drie fracties, die ook twee nieuwe politie-units met camera’s in Zandvoort willen. Burgemeester David Moolenburgh vreest echter voor het imago van zijn dorp als iedere bezoeker zich deze zomer moet legitimeren. Bovendien denkt hij niet over voldoende mankracht te kunnen beschikken voor een dergelijke controle. Hij vindt het voldoende dat de politie en de NS over de signalementen van de overlastveroorzakers beschikken en verwacht dat deze de Zandvoortse politie zullen waarschuwen, als de personen met het gebiedsverbod toch richting de badplaats vertrekken. Daarnaast komen er meer handhavers en agenten tijdens drukke stranddagen en zal de Mobiele Eenheid achter de hand worden gehouden.

Deel dit artikel via: