Gedetineerden halen met drone geleverd pakketje binnen

Er gaat geen week meer voorbij zonder schandaaltje rond het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad. Ditmaal is op Instagram een filmpje opgedoken waarop te zien is hoe spullen met behulp van een drone worden binnengesmokkeld. De gevangenis onderzoekt wat hiertegen te ondernemen is.

Op de beelden is te zien hoe gedetineerden via een opengebroken ventilatierooster in tape verpakte spullen hun cel binnenhalen. De drone is niet te zien, maar het ligt voor de hand dat daarvan gebruik is gemaakt om het pakketje af te leveren.
Voorheen werd regelmatig geprobeerd om via bezoekers verboden spullen naar binnen gesmokkeld te krijgen, maar dat is door corona moeilijker geworden. De gedetineerden moeten tijdens het bezoek achter een plexiglazen plaat blijven zitten om besmetting te voorkomen.

Niet het eerste drone-incident
Het pakketje is inmiddels in beslag genomen. Volgens een woordvoerder zaten er geen telefoons, drugs of wapens, maar hij wil niet vertellen wat er wel in zat. De twee gedetineerden die in het filmpje de smokkelwaar binnenhaalden hebben volgens DJI een sanctie gekregen.
Het is niet het eerste incident met een drone. Opmerkelijk is wel dat de gedetineerden het gefilmd hebben en op Instagram hebben gezet. Er worden verschillende methodes gebruikt. Zo is het al twee keer gebeurd dat pakketjes op de luchtplaats werden gedropt. Ook laat men pakketjes hangen aan een touw onder de drone, zodat het naar binnen gehengeld kan worden. DJI denkt dat de beelden op Instagram recent zijn gemaakt, maar weet niet precies wanneer.

Deel dit artikel via: