Geen aparte autoriteit voor internetfraude

De politie en justitie doen weinig tegen online identiteitsfraude. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil echter geen aparte autoriteit voor internetfraude in het leven roepen.

De NOS trok de conclusie op basis van gesprekken met slachtoffers en met de Fraudehelpdesk. Jaarlijks zijn er alleen al zo’n 43.000 aangiftes waarbij de identiteit van iemand op Facebook wordt nagemaakt en misbruikt voor fraude met concertkaartjes.

FroudehelpdeskOok banken en bedrijven als Facebook werken lang niet altijd goed samen om fraude te voorkomen, stelt de Fraudehelpdesk vast. Volgens SP-Kamerlid Gesthuizen heeft Nederland daarom behoefte aan een aparte autoriteit op het gebied van internetfraude. Slachtoffers van internetfraude hebben vaak het gevoel dat ze niet worden gehoord als ze de fraude melden. Politie, banken, maar ook bedrijven als Facebook zouden elkaar niet of maar half over fraudegevallen inlichten.

Volgens Gesthuizen moet er daarom een officiële fraude-autoriteit komen met doorzettingsmacht. Minister Van der Steur benadrukte dat zijn ministerie en het Openbaar Ministerie al volop bezig zijn met de bestrijding van internetfraude. Zij hebben bovendien de genoemde doorzettingsmacht al. Ook zijn er al afspraken gemaakt.

De politie kan overigens weinig doen, omdat slechts 10 procent van de slachtoffers van identiteitsfraude hiervan aangifte doet. Door het beperkte aantal aangiftes heeft de politie ook een slecht beeld van deze vorm van oplichting.

Deel dit artikel via: