Geen extreme beveiliging bij bezoek Bush

Tijdens het bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan het Zuid – Limburgse oorlogskerkhof Margraten op 7 en 8 mei zal er geen sprake zijn van extreme beveiliging. De politie zegt alleen maatregelen te nemen die absoluut noodzakelijk zijn om de veiligheid van de president te garanderen.


Het openbare leven in Zuid-Limburg mag op 7 en 8 mei, het weekeinde na Hemelvaart, niet stil komen te liggen, vinden politie en bestuurders. De Limburgse autoriteiten voelen niets voor draconische maatregelen zoals eerder dit jaar in Duitsland, toen Bush Mainz bezocht.

Die stad ging op slot: de scheepvaart op de Rijn werd stilgelegd, het luchtruim gesloten, belangrijke snelwegen werden urenlang afgesloten, putdeksels werden dichtgelast, huizen langs de route vooraf gecontroleerd en staan op balkons was verboden. De politie zette duizenden agenten in, inclusief scherpschutters op de daken en pantservoertuigen op straat. Nederland heeft niet de mensen, het materieel en de mogelijkheden, zegt G. van Klaveren, die als algemeen commandant van de politie aan het hoofd van de Nederlandse beveiligingsoperatie staat.

Bovendien komt Bush voor de zestigste herdenking van de bevrijding van Europa naar de Amerikaanse begraafplaats en niet voor een staatsbezoek of economische topontmoeting. Wel zullen politieagenten uit het hele land, plus de marechaussee en het leger worden ingezet.

Donderdag maakte een afvaardiging van het Witte Huis de wensen voor beveiliging bekend en bezocht zij samen met Van Klaveren Maastricht-Aachen Airport, waar het presidenti?le vliegtuig zeer waarschijnlijk zal landen, en Ch?teau St. Gerlach in Houthem waar de president overnacht. Ook de begraafplaats in Margraten werd ge?nspecteerd.

Vast staat al dat Nederland niet alle wensen van de Amerikanen zal inwilligen, zoals de afsluiting van de A2 voor dertig uur. Het is nog niet duidelijk of de Amerikanen daarmee instemmen.

Deel dit artikel via: