Geen hinder meer voor brandweer bij gesloten hek

Om te voorkomen dat een brand of ander incident niet bereikt kan worden door een gesloten hek, voert de brandweer geleidelijk SOS Toegang in. Na een pilot van twee jaar is het systeem nu operationeel op brandweervoertuigen van Flevoland en IJsselland.

Voorheen gebeurde het wel eens dat brandweer, politie of ambulances moesten wachten op een sleutelhouder. Op initiatief van Ambulance IJsselland is daarom SOS Toegang ontwikkeld. Flevoland en IJsselland hebben de primeur, maar in Midden- en West-Brabant en Groningen is men inmiddels ook bezig het systeem in te voeren. Dick Postma, medewerker Operationele Voorbereiding bij Veiligheidsregio IJsselland: “Het afgelopen jaar werd het systeem ingebouwd in bijna alle uitrukvoertuigen van Brandweer IJsselland. Het zorgt ervoor dat hulpverleners sneller toegang krijgen bij afsluitingen zoals slagbomen en toegangshekken. Via het navigatiescherm van de mobiele data terminal (MDT) of een standalone zender in de auto kan de chauffeur SOS Toegang activeren, zodat hij direct toegang krijgt.”

Groeiend aantal locaties
In totaal zijn er in Nederland nu ruim 1500 locaties aangesloten. Het gaat onder andere om bedrijfsterreinen, pollers en calamiteitendoorgangen op snelwegen (cado’s). Het aantal locaties groeit snel. Onder andere campings, bungalowparken en bedrijven hebben interesse. Een bijkomend voordeel is dat de brandweer meteen goed zich krijgt op de locatie zelf, omdat plattegronden worden uitgewisseld. Zo kan men bij brand sneller de juiste aanvalsroute bepalen. De Stichting SOS Toegang coördineert de uitrol en doorontwikkeling van het initiatief in Nederland. Alle hulpdiensten kunnen er gebruik van maken.

Het systeem
In de schakelkast van een elektrische toegang wordt een ontvanger ingebouwd waardoor de slagboom of hek vanuit het hulpdienstvoertuig kan worden geopend. In principe kan elke afsluiting die elektrisch bediend wordt aangesloten worden op SOS Toegang. Of het nu een slagboom, hek of verzinkbare paal is maakt daarbij niet uit.
Voor SOS Toegang gelden de volgende tarieven voor de inbouw van een SOS Toegang ontvanger in een gewone slagboom: 349 euro voor de installatie van een SOS Toegang-ontvanger met interne antenne (meeste situaties), 100 euro extra indien een externe ontvanger gemonteerd moet worden.

Meer informatie is te vinden op de website.

Deel dit artikel via: