Geen openbare huldiging Ajax wegens tekort aan beveiligers

Ajax wordt woensdag landskampioen als de club wint van Heerenveen. Een groot feest op het Museumplein zit er echter niet in, zo maakt de gemeente Amsterdam bekend. Vanwege een landelijk tekort is het onmogelijk om aan de minimaal 320 vereiste beveiligers te komen.

Als Ajax woensdag landskampioen wordt, worden de spelers en staf na de thuiswedstrijd tegen Heerenveen gehuldigd in de Johan Cruijff ArenA. Een huldiging kan niet in de openbare ruimte zoals op het Museumplein plaatsvinden vanwege het grote, landelijk tekort aan beveiligers, zo laat het gemeentebestuur van Amsterdam weten. Dat betekent een streep door een ‘goede traditie’ dat de gemeente Amsterdam een evenement organiseert om het behalen van het landskampioenschap samen met de fans te vieren. Dat feest is nu alleen weggelegd voor de naar verwachting 50.000 bezoekers van de ArenA.

Tekort aan beveiligingspersoneel
Amsterdam zegt trots te zijn op Ajax, dat na een spannend seizoen dicht bij het behalen van de 36e landstitel is. Zowel de Amsterdamse driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie, politie) als Ajax hadden de huldiging liever opnieuw op het Museumplein georganiseerd, zeker na het geslaagde evenement in 2019 en het verdwijnen van de coronamaatregelen. Maar een huldiging in de openbare ruimte blijkt niet mogelijk vanwege het grote tekort aan beveiligingspersoneel. Voor alle grote evenementen geldt de eis: één professionele beveiliger op elke 250 bezoekers. De ervaring leert dat een huldiging van Ajax in de openbare ruimte 80.000 tot 100.000 bezoekers trekt, wat neerkomt op minimaal 320 beveiligers. Beveiligers hebben verschillende taken, waaronder fouilleren, het begeleiden van de in- en uitstroom van het publiek en hulp bieden aan bezoekers die onwel worden. Dit zijn taken waar evenement-beveiligers in zijn getraind en die niet worden uitgevoerd door de politie.

Zoektocht
De gemeente heeft begin maart de eerste uitvraag gedaan naar de benodigde beveiligers, waarna het probleem van de tekorten snel duidelijk werd. Sinds dat moment heeft de gemeente twaalf verschillende bedrijven benaderd, maar het gewenste aantal beveiligers bleef uit. De opties om te werken met servicemedewerkers, horeca- of winkelbeveiligers, beveiligers in opleiding, of voetbalstewards zijn ook onderzocht, maar bleken niet haalbaar. Vanuit de driehoek is contact geweest met de voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche om het tekort te bespreken. Uiteindelijk hebben de driehoek en Ajax moeten concluderen dat het Museumplein geen optie was voor een huldiging. Bezoekers, onder wie gezinnen met kinderen, moeten erop kunnen rekenen dat een huldiging aan alle eisen voldoet en veilig en verantwoord wordt georganiseerd.

Veilig en feestelijk
De stad Amsterdam kiest nu voor een eerbetoon aan het team in de Johan Cruijff ArenA, waar dit veilig en feestelijk kan. Helaas krijgen alleen de supporters die een kaartje hebben voor de wedstrijd tegen Heerenveen de gelegenheid om hierbij aanwezig te zijn. Als Ajax de landstitel behaalt, start het programma na de uitreiking van de schaal door de KNVB.
Supporters nemen het besluit van de gemeente niet in dank af. Burgemeester Halsema zegt dat zij sinds het bericht naar buiten is gebracht persoonlijk bedolven is onder bedreigingen en gescheld. “Daar reageer ik zelden op. Nu wil ik wel dringend vragen, hou je in! We hebben de huldiging niet voor niets weer naar de stad gehaald in 2019. Ik begrijp de teleurstelling en hoop dat Ajax volgend jaar weer op het Museumplein staat. Maar hou het beschaafd en vriendelijk, beschadig onze stad en vooral onze club niet.”

Deel dit artikel via: