Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seagate

Seris

NetworxConnect

Sequrix

Lobeco

Uniview

GFT

VideoGuard

ASSA ABLOY

Explicate

CDVI

Connect Security

ADI

ARAS

Paraat

BHVcertificaat.online

Kiwa

SMC Alarmcentrale

Hikvision

SmartCell

Milestone

Ajax Systems

Crown Security Services

SOBA

Bosch Security Systems

Masset Solutions

Top Security

Avigilon Alta

RoSecure

DZ Technologies

HID

Add Secure

20face

Secusoft

Gold-IP

VEB

i-Pro

CardAccess

JMB Groep

Alarm Meldnet

VVNL

Unii

Eagle Eye Networks

Akuvox

Bydemes

Centurion

Multiwacht

Oribi ID Solutions

EAL

OSEC

SmartSD

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

Advancis

VBN

Brivo

2N

Optex

Genetec

HD Security

Regio Control Veldt

Nimo Dog Security

Eizo

VAIBS

Service Centrale Nederland

Paxton

Trigion

ASIS

Nenova

Securitas

G4S

CSL

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

Alphatronics

NIBHV

Nimo Drone Security

IDIS

Geïntegreerde beveiliging: handig, maar pas op!

3 oktober 2021
Redactie
00:00

Met moderne alarmsystemen is heel wat meer mogelijk dan alleen het betrappen van inbrekers. Hoe handig is het niet om met één app het alarm, maar ook de garagedeur, de rolluiken, de verlichting en de verwarming te bedienen? Daar kunnen echter ook nadelen aan zitten, waarschuwt beveiligingsexpert Paul de Hont.

Technisch gezien is er heel veel mogelijk, vertelt algemeen directeur Paul de Hont van Automatic Signal. “Maar dat wil niet zeggen dat je al die mogelijkheden ook moet gebruiken. Met het aantal functies stijgt namelijk ook de complexiteit van het systeem en dat levert problemen op als je het niet meer voldoende kan managen. Voordat je het weet schakelen hackers via de online aangesloten airconditioning het alarmsysteem uit.”

Behoefte aan integratie
Automatic Signal levert beveiliging voor de meest uiteenlopende projecten. Particulieren, maar ook bekende musea behoren tot de klantenkring. De Hont ziet in alle segmenten een stijgende behoefte aan integratie. Waarom zou je een apparaat alleen gebruiken voor waarvoor het ontworpen is, terwijl je er zoveel meer mee kan? “Ik ben daar voorzichtig mee. In de beveiliging denken we altijd in scenario’s. Wat kan er gebeuren? En wat voor actie moet daarop volgen? Zolang het alleen beveiliging betreft is dat goed te behappen. Maar nu wil de klant ook dat de klimaatregeling wordt aangestuurd. Dat het alarm uit gaat als hij de poort van de oprit opent met de afstandsbediening. En dat bij het verlaten van de woning de rolluiken neergaan. Het kan allemaal, maar het systeem wordt er wel kwetsbaarder door.”

Leading
De Hont heeft er alle begrip voor dat mensen niet vijf verschillende apps op hun telefoon willen, als alles ook met één app te bedienen kan zijn. “Van belang is dan dat sturingen alleen vanuit het alarmpaneel plaatsvinden en dat het paneel zelf niet door andere systemen wordt aangestuurd. Dus geen uitschakeling via de afstandsbediening van de poort. Dat betekent dat niet alleen het alarmsysteem, maar ook de installateur ‘leading’ moet zijn in het geheel. Ik zeg dat niet omdat ik zelf alarminstallateur ben, maar omdat wij de techniek en ook de zwakheden door en door kennen en dus weten wat er mis kan gaan als je met bepaalde zaken geen rekening houdt. Als je een geïntegreerd systeem wilt, moet je precies weten wat je doet en ervoor zorgen dat er geen zwakke schakels zijn. De beveiligingsinstallatie moet hoe dan ook aan de geldende normen blijven voldoen.”

Gemak
Wat regelgeving betreft zijn de integratiemogelijkheden sterk beperkt. Bij risico’s die elektronische beveiliging op niveau 3 en 4 vereisen, dient het alarmsysteem volgens de verbeterde risicoklassenindeling (VRKI) al geheel autonoom te werken. “En op dat niveau zit je al gauw als je je een compleet domoticasysteem of gebouwbeheersysteem kunt perimiteren”, vervolgt De Hont. Dat geeft nogal eens problemen bij organisaties die een geïntegreerd beveiligingssysteem met toegangsbeheer en cameratoezicht willen. Volgens de BORG-regeling is dat niet mogelijk, omdat dan niet-gecertificeerde componenten worden aangesloten. Aan de andere kant praat je dan ook wel weer over systemen die BORG overstijgen. Ook dan is het van groot belang dat je vanuit scenario’s denkt en dat je rekening houdt met de mogelijkheid dat via aangesloten technologie de beveiliging wordt gesaboteerd. Integratie is mooi, want het geeft gemak. En gemak dient de mens. Maar vergeet niet dat de mens ook het gemak dient!”

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner