Geïntegreerde beveiliging: handig, maar pas op!
Met moderne alarmsystemen is heel wat meer mogelijk dan alleen het betrappen van inbrekers. Hoe handig is het niet om met één app het alarm, maar ook de garagedeur, de rolluiken, de verlichting en de verwarming te bedienen? Daar kunnen echter ook nadelen aan zitten, waarschuwt beveiligingsexpert Paul de Hont.
Technisch gezien is er heel veel mogelijk, vertelt algemeen directeur Paul de Hont van Automatic Signal. “Maar dat wil niet zeggen dat je al die mogelijkheden ook moet gebruiken. Met het aantal functies stijgt namelijk ook de complexiteit van het systeem en dat levert problemen op als je het niet meer voldoende kan managen. Voordat je het weet schakelen hackers via de online aangesloten airconditioning het alarmsysteem uit.
Behoefte aan integratie
Automatic Signal levert beveiliging voor de meest uiteenlopende projecten. Particulieren, maar ook bekende musea behoren tot de klantenkring. De Hont ziet in alle segmenten een stijgende behoefte aan integratie. Waarom zou je een apparaat alleen gebruiken voor waarvoor het ontworpen is, terwijl je er zoveel meer mee kan? “Ik ben daar voorzichtig mee. In de beveiliging denken we altijd in scenario’s. Wat kan er gebeuren? En wat voor actie moet daarop volgen? Zolang het alleen beveiliging betreft is dat goed te behappen. Maar nu wil de klant ook dat de klimaatregeling wordt aangestuurd. Dat het alarm uit gaat als hij de poort van de oprit opent met de afstandsbediening. En dat bij het verlaten van de woning de rolluiken neergaan. Het kan allemaal, maar het systeem wordt er wel kwetsbaarder door.”
Leading
De Hont heeft er alle begrip voor dat mensen niet vijf verschillende apps op hun telefoon willen, als alles ook met één app te bedienen kan zijn. “Van belang is dan dat sturingen alleen vanuit het alarmpaneel plaatsvinden en dat het paneel zelf niet door andere systemen wordt aangestuurd. Dus geen uitschakeling via de afstandsbediening van de poort. Dat betekent dat niet alleen het alarmsysteem, maar ook de installateur ‘leading’ moet zijn in het geheel. Ik zeg dat niet omdat ik zelf alarminstallateur ben, maar omdat wij de techniek en ook de zwakheden door en door kennen en dus weten wat er mis kan gaan als je met bepaalde zaken geen rekening houdt. Als je een geïntegreerd systeem wilt, moet je precies weten wat je doet en ervoor zorgen dat er geen zwakke schakels zijn. De beveiligingsinstallatie moet hoe dan ook aan de geldende normen blijven voldoen.”
Gemak
Wat regelgeving betreft zijn de integratiemogelijkheden sterk beperkt. Bij risico’s die elektronische beveiliging op niveau 3 en 4 vereisen, dient het alarmsysteem volgens de verbeterde risicoklassenindeling (VRKI) al geheel autonoom te werken. “En op dat niveau zit je al gauw als je je een compleet domoticasysteem of gebouwbeheersysteem kunt perimiteren”, vervolgt De Hont. Dat geeft nogal eens problemen bij organisaties die een geïntegreerd beveiligingssysteem met toegangsbeheer en cameratoezicht willen. Volgens de BORG-regeling is dat niet mogelijk, omdat dan niet-gecertificeerde componenten worden aangesloten. Aan de andere kant praat je dan ook wel weer over systemen die BORG overstijgen. Ook dan is het van groot belang dat je vanuit scenario’s denkt en dat je rekening houdt met de mogelijkheid dat via aangesloten technologie de beveiliging wordt gesaboteerd. Integratie is mooi, want het geeft gemak. En gemak dient de mens. Maar vergeet niet dat de mens ook het gemak dient!”