Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Trigion

JMB Groep

Seagate

Gold-IP

Dero Security Products

Bydemes

OSEC

Alarm Meldnet

IDIS

VAIBS

Add Secure

Sequrix

Optex

VideoGuard

Top Security

GFT

Uniview

SmartSD

ADI

Oribi ID Solutions

Genetec

PG Security Systems

EAL

Secusoft

BHVcertificaat.online

Ajax Systems

CSL

Unii

Paxton

Advancis

Masset Solutions

VEB

Nimo Drone Security

RoSecure

i-Pro

ARAS

HID

VVNL

Milestone

2N

Bosch Security Systems

Nenova

SmartCell

Avigilon Alta

Multiwacht

Kiwa

Brivo

Crown Security Services

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

Hikvision

Traka ASSA ABLOY

G4S

Alphatronics

NIBHV

Connect Security

Securitas

Regio Control Veldt

VBN

Seris

Eagle Eye Networks

Eizo

Lobeco

SOBA

HD Security

NetworxConnect

20face

Akuvox

CDVI

Centurion

Explicate

CardAccess

Hanwha Vision Europe

Paraat

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Nimo Dog Security

Service Centrale Nederland

ASIS

Geldautomaten kunnen crimineel geld leveren

26 mei 2024
Redactie
06:19

Consumenten die geld pinnen bij niet-bancaire geldautomaten kunnen onbedoeld crimineel geld in handen krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van het BNNVARA-programma Zembla naar deze geldautomaten in zowel binnen- als buitenland. Deze zogenoemde ‘zelfvul-automaten’ staan niet onder toezicht, waardoor ze een potentieel middel zijn voor witwaspraktijken. Iedereen kan zonder vergunning of controle een geldautomaat laten plaatsen en zelf vullen.

In Nederland zijn er vier bedrijven die deze onafhankelijke geldautomaten aanbieden, met in totaal 1200 automaten. Honderden van deze automaten worden niet gevuld door gecertificeerde geldtransporteurs, maar door de ondernemers zelf. Dit bracht Zembla aan het licht in samenwerking met Deense en Spaanse journalisten.
Volgens onderzoeksjournalist Sander Rietveld van het NOS Radio 1 Journaal zijn niet alle niet-bancaire geldautomaten per definitie malafide. Een supermarkt kan bijvoorbeeld zijn dagomzet in zo’n automaat stoppen om afstortingskosten bij de bank te vermijden. Maar in veel gevallen kunnen ondernemers deze automaten zelf vullen zonder toezicht.

Tips voor witwassen
Het gebrek aan toezicht is problematisch, aldus Rietveld. De aanbieders van deze automaten vallen niet onder de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme. Een voormalig officier van justitie noemt dit een gemiste kans. De onderzoeksjournalisten ontdekten dat er geen register bestaat, noch in Europa, noch in Nederland, waarin wordt bijgehouden waar deze automaten staan, wie ze bezit, en wat de kwetsbare plekken zijn. Zij gingen undercover en benaderden Nederlandse bedrijven als potentiële klanten met strafbladen en witwasplannen. Verrassend genoeg bleken sommige bedrijven meegaand, en één bedrijf gaf zelfs tips over hoe te witwassen en de Belastingdienst te omzeilen.

Criminele hotspots
Criminelen met grote hoeveelheden contant geld moeten hun geld ergens kwijt. Je kunt niet met een grote zak geld een villa of een sportwagen kopen, aldus Rietveld. Daarom gebruiken criminelen geldautomaten om hun winsten wit te wassen, vooral op kwetsbare plekken zoals stripclubs, casino’s en coffeeshops. Deskundigen stellen dat geldautomaten vooral in de eerste fase van het witwasproces een ideaal instrument zijn. In reactie op de bevindingen laat het ministerie van Financiën aan Zembla weten dat de witwasrisico’s voor hen een nieuw signaal zijn en dat het in gesprek wil gaan met de financiële sector.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Videoguard

SequriX

Seagate

Wordt een partner