Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Secusoft

CardAccess

Connect Security

ASSA ABLOY

Eizo

Seagate

PG Security Systems

Seris

Dero Security Products

Milestone

i-Pro

Hanwha Vision Europe

ARAS

Nimo Dog Security

Top Security

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

RoSecure

HD Security

Traka ASSA ABLOY

Uniview

Kiwa

HID

Bydemes

VAIBS

G4S

De Beveiligingsjurist

SmartCell

NIBHV

Explicate

ADI

OSEC

SmartSD

Genetec

Brivo

Lobeco

20face

Nenova

EAL

VEB

Securitas

GFT

Gold-IP

Advancis

DZ Technologies

CSL

Regio Control Veldt

Alphatronics

Service Centrale Nederland

VVNL

Crown Security Services

Paraat

Multiwacht

2N

Paxton

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

Hikvision

CDVI

SMC Alarmcentrale

VBN

NetworxConnect

Optex

Unii

SOBA

VideoGuard

Trigion

Akuvox

ASIS

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

Centurion

Sequrix

Add Secure

IDIS

Alarm Meldnet

JMB Groep

Ajax Systems

Geldboetes geëist voor discriminerend deurbeleid

13 mei 2024
Redactie
10:39

Het OM eist geldboetes tegen een portier en de eigenaar van een Arnhemse bar voor discriminerend deurbeleid. Op 6 mei 2022 werd een man de toegang tot een bar aan de Korenmarkt in Arnhem geweigerd. Toen zijn gezelschap vroeg of dat was ‘omdat hij allochtoon is’, beantwoordde de portier dat bevestigend.

Agenten die werden aangesproken op de situatie, begaven zich vervolgens naar het café. Zij hoorden, eenmaal ter plaatse, de uitsmijter tegen iemand anders in de rij zeggen: “Jouw soort moeten wij hier niet binnen hebben” en even later toen de agenten met de portier in gesprek waren: “Ik heb hem geweigerd en gezegd dat hij niet welkom is omdat hij een buitenlander is.” Ook vernamen de agenten van de uitsmijter dat dit beleid expliciet in opdracht is van de uitbater van de horecagelegenheid. Die opdracht is dat de eigenaar ‘niet teveel personen van een bepaalde groep binnen wil hebben’. Het Openbaar Ministerie stelt dat hier sprake is van discriminatie tijdens de uitoefening van een beroep en eist, tegen zowel de portier als de eigenaar van de bar, geldboetes.

Maatschappelijk belang
De officier van justitie voor de politierechter in Arnhem: “Hier is wat mij betreft sprake discriminatie op basis van ras. Het is in- en intriest dat we deze zaak hier vandaag moeten bespreken. Discriminatie op deze wijze gebeurt nog veel te vaak. Veel van dit soort zaken bereiken de rechter nooit en in dat kader vind ik het van groot maatschappelijk belang dat we de zaak hier vandaag bespreken.”
Naast de portier acht het OM ook de eigenaar van de bar strafbaar. “Iedere horeca-exploitant moet alert zijn op het eigen deurbeleid en een vinger aan de pols houden. Discriminatie is een voorzienbaar probleem. In deze zaak werd de portier door de eigenaar geïnstrueerd om te zorgen voor een gemêleerd publiek en niet teveel van dezelfde groepering.”
Daarmee heeft de uitbater in de ogen van het OM discriminatie in de hand gewerkt. “Als je dít beleid naar je medewerkers communiceert, heb je willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaard dat zij bepaalde mensen de toegang weigeren. Daarmee aanvaard je ook dat er mogelijk een verboden handeling plaatsvindt.”
Het OM eiste een geldboete van 500 euro waarvan 200 euro voorwaardelijk tegen de portier een geldboete van 1200 euro waarvan 400 euro voorwaardelijk tegen de uitbater. De politierechter legde conform de eis van de officier van justitie de geldboete op aan de portier en sprak de eigenaar vrij.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner