Gemeente Utrecht verstrekt inbraaksensoren voor auto’s

Steeds vaker worden in Utrecht onderdelen van of uit auto’s gestolen. Om deze trend te keren deelt de gemeente nu bij wijze van proef inbraaksensoren uit aan bewoners in de meest getroffen wijken. De eerste zestig zijn in gebruik in de stadsdelen Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn.

Het aantal inbraken in auto’s om spullen te stelen neemt al enkele jaren af, maar er worden wel steeds vaker onderdelen van of uit auto’s gesloopt, zoals katalysatoren, airbags, navigatiesystemen en zelfs sturen. Zeker voor iemand met een WA-verzekering vormt dat een hoge kostenpost. Reden voor de gemeente Utrecht om bewoners tegemoet te komen met een speciale sensor die een autokraak kan signaleren en dan een melding stuurt naar de smartphone van de gebruiker. Die kan dan direct 112 bellen. Dat mag, omdat de diefstallen hoge prioriteit hebben bij de politie.

Selectie door gemeente
Na Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn wordt het experiment uitgebreid naar Tuindorp en Overvecht. De gemeente selecteert welke bewoners in aanmerking komen. Het gaat onder andere om mensen die eerder door een autokraak zijn getroffen. Uiteindelijk zullen er zo’n honderd sensoren actief zijn, waarmee de politie hoopt effectiever tegen de dieven op te kunnen treden. De verdenking gaat uit naar Oost-Europese bendes die op bestelling stelen. Zij hebben het vooral op Audi’s, Volkswagens en Volvo’s gemunt. De dieven worden zelden gepakt, omdat zij meestal toeslaan op plaatsen van waaruit zij in korte tijd de snelweg kunnen bereiken. Komende zomer wordt het experiment geëvalueerd.

Deel dit artikel via: