Genetec bouwt ‘zenuwstelsel’ voor smart buildings en cities
Beveiliging is het meest effectief als zij geïntegreerd wordt in het te beveiligen proces. Met die gedachte werkt Genetec aan een volgende generatie platforms, die niet meer alleen de beveiliging, maar hele bedrijfsprocessen ondersteunen. President Pierre Racz vertelde wat daarbij komt kijken.
Genetec is vooral bekend van het videomanagementplatform Omnicast. Velen kennen ook het toegangsplatform Synergis en weten dat dit met de kentekenherkenning van AutoVU geïntegreerd kan worden aangeboden als het platform Security Center. Aanvankelijk zijn deze oplossingen ontwikkeld voor beveiligingstoepassingen, maar tijdens de internationale persconferentie die afgelopen week plaatsvond in het hoofdkantoor van Genetec in Montréal, werd wel duidelijk dat de fabrikant zijn markt flink aan het verbreden is. Over het met geheimzinnigheid omgeven Security Center X werd nog niet gesproken, maar de mensen die leiding geven aan de ontwikkelingsafdelingen lieten er geen twijfel over bestaan dat de focus nu ligt op kunstmatige intelligentie, sensortechnologie en onbeperkte schaalgroottes.
De rol van beveiliging
“Productontwikkeling met beveiliging in het DNA”, benadrukte oprichter en president Pierre Racz van de Canadese multinational. “Dat is nu al zo. Hierbinnen in dit gebouw kan ik grote bedragen overmaken. Buiten het gebouw maximaal 10.000 dollar en in Peking helemaal niets. Het is een voorbeeld van hoe de rol van beveiliging verandert van noodzakelijke kostenpost naar een integraal onderdeel van de beslissingsstructuur van organisaties. Daarvoor ontwikkelen wij onze nieuwste producten, zoals een systeem dat op basis van blockchain de hoogste zekerheid geeft over de identiteit van mensen en machines.” De president waarschuwde voor wat het internet geworden is. “Een beest dat niemand kan temmen en waarvoor niemand zich verantwoordelijk voelt. Wat vinden we ervan dat het dataverkeer tussen Washington en Los Angeles via Shanghai loopt? Denk dan niet dat u met encryptie veilig zit, want we worden steeds afhankelijker van communicatiesystemen die goede encryptie blokkeren. Dat krijg je als telecomproviders voor de goedkoopste oplossingen kiezen.”
Blockchain
Volgens Racz mag je beveiliging niet meer als een harde schil rond een zachte binnenkant beschouwen. “Dat werkt niet meer. Tegenwoordig is je identiteit de perimeter van je data. Je moet dus weten met wie je communiceert en dat met betrouwbare certificaten bevestigd krijgen. Bij Genetec werken we altijd met encryptie. Als het een hacker al lukt om op onze computers in te breken, kan hij niets met de data. Het werkt het best als de gebruiker niets hoeft te doen. Als deze zelfs geen wachtwoord hoeft te gebruiken. Dat kan met algoritmes die op een wiskundige manier vaststellen dat iemand geautoriseerd is. Bijvoorbeeld het Secure Hash Algoritme SHA256, dat meer unieke codes kent dan het aantal atomen in de zon. Het is als bij blockchain, maar dan niet met anonieme blokken zoals bij cryptogeld.”
Integraal onderdeel
De president van Genetec gaf deze uitleg om aan te geven hoe belangrijk beveiliging is als integraal onderdeel van nieuwe technologische ontwikkelingen. De komende jaren zal het platform Security Center een zenuwstelsel worden voor alle mogelijke soorten sensorinformatie. “Het wordt de kern van intelligente gebouwen en slimme steden”, aldus Racz. “Dat maakt het ook des te belangrijker dat identiteiten en de privacy van mensen goed beschermd worden. Onze technologie zal standaard geschikt zijn om aan alle regels van de GDPR (AVG) te voldoen. Het niveau waarop identiteiten kunnen worden vastgesteld kan volledig worden afgestemd op de autorisaties van de gebruikers.”
Andere sprekers gingen tijdens in internationale persconferentie dieper in op aspecten als datasecurity, privacy, innovatieve projecten, kunstmatige intelligentie en de koers van Genetec. Daarover doen wij later verslag.