Genomineerden Hein Roethofprijs bekend gemaakt

Voor de Hein Roethofprijs 2022 heeft de jury drie projecten genomineerd die bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit of de sociale veiligheid bevorderen. Uit 22 inzendingen koos de jury voor de projecten ‘Cyber Ambassadeurs Breda’, ‘You Choose’ van de gemeente Haarlemmermeer en ‘Bubble Games’ uit Eindhoven.

Om de twee jaar wordt de Hein Roethofprijs uitgereikt aan een organisatie of samenwerkingsverband dat zich op een verfrissende en doeltreffende manier richt op een probleem dat de sociale veiligheid bedreigt. De laatste uitreiking was in 2019. Toen won het project ‘Shitzooi’ uit Katwijk. Door een combinatie van voorlichting op scholen en een interactieve game met speciaal aangemaakte sociaalmedia-accounts, leren jongeren hiermee meer over sexting, zodat de kans op slachtofferschap wordt verkleind.
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid (het CCV) organiseert de prijs. Op 31 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in het koetshuis van kasteel De Haar in het Utrechtse Haarzuilens. De winnaar ontvangt dan een kunstwerk van kunstenaar Jan Ketelaar en een bedrag van €20.000 om het project te versterken.

De genomineerden
Dit jaar zijn de Cyber Ambassadeurs uit Breda genomineerd. Dit zijn bewoners die als vrijwilliger hun buurtgenoten informeren over online veiligheid. Ze verspreiden folders, organiseren cyberinformatieavonden of bedenken andere manieren om de kans op slachtofferschap in hun omgeving te verkleinen. Deze vrijwilligers volgen een opleidingstraject dat is samengesteld door de Avans Hogeschool, de politie en de gemeente.
Het tweede genomineerde project is de campagne You Choose. Deze richt zich op het terugdringen van bezit en gebruik van wapens onder jongeren van 12 tot 23 jaar in de gemeente Haarlemmermeer.
De laatste genomineerde is het project Bubble Games. Dit laat groepen waartussen polarisatie dreigt, met behulp van vr-technologie in elkaars leefwereld stappen. In de gemeente Eindhoven is de techniek ingezet om de spanningen weg te nemen tussen bewoners van de wijk Meerhoven en jongeren die er overlast veroorzaken.

Meer informatie is te lezen op de website van het CCV.

Deel dit artikel via: