Gesloten binnendeuren verdubbelen vluchttijd bij brand
Uit een praktijkproef op Oefencentrum Crailo is gebleken dat het sluiten van binnendeuren ruim twee keer zoveel tijd geeft om te vluchten bij brand. Waar bij open deuren na 3,5 minuut al geen overleefbare situatie meer is, is dit bij gesloten deuren meer dan 10 minuten. Kostbare tijd die levens redt. Ondanks dit belangrijke gegeven blijkt uit onderzoek dat nog steeds 40 procent van de Nederlanders de binnendeuren ’s nachts open laat staan.
Een simpele handeling als het altijd sluiten van binnendeuren voordat je gaat slapen redt levens bij brand. Je hebt dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden. Want gesloten deuren houden de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte. Daarnaast is het plaatsen van hoorbare rookmelders essentieel. Want deze waarschuwen met een luid alarm als er brand is.
Speerpunten
De onderzoeksinzichten, gebaseerd op het onderzoeksrapport ‘Gebrand op inzicht’ van de Brandweeracademie, zijn de belangrijkste speerpunten van de Landelijke Brandpreventieweken met het thema ‘Hé doe de deur dicht’. Deze onderzoeksresultaten zijn in de praktijk gepresenteerd met een brandtest op Oefencentrum Crailo.
De inzichten uit de praktijk zijn overweldigend. Waar je bij een brand met open tussendeuren binnen 3,5 minuut in de naastgelegen ruimte al niet meer kon overleven, was de overlevingskans bij gesloten binnendeuren in de naastgelegen ruimte meer dan 10 minuten. Levensreddende tijdwinst die nodig is om veilig te vluchten en gered te worden. De overtuigende beeldweergave van de praktijkproef is ook gepubliceerd op de website www.verkleindekansopbrand.nl.
Belang
Uit een voormeting van de Brandwonden Stichting blijkt dat ruim 40 procent van de Nederlanders de binnendeuren ’s nachts niet dicht doet. Ook uit resultaten van de online kennistest op www.verkleindekansopbrand.nl – waarbij nadrukkelijk het thema van gesloten deuren onder de aandacht wordt gebracht – blijkt nog steeds 32 procent van de mensen de binnendeuren niet te sluiten. Deze test is inmiddels ruim 77.000 keer ingevuld. Belangrijkste redenen dat men de deuren niet sluit? Omdat ze het niet gewend zijn, om de kinderen goed te kunnen horen of om de huisdieren ook ’s nachts in huis te laten rondlopen. Dat mensen daarmee hun leven en dat van hun kinderen en huisdieren onnodig in gevaar brengen dringt onvoldoende door.
Rookmelders
In de praktijkproef komt ook het belang van werkende rookmelders goed naar voren. Als je slaapt, ruik je geen rook, maar je gehoor werkt wel. Zonder rookmelders, zeker als je slaapt, word je niet wakker in die paar minuten die een brand nodig heeft om je van het leven te beroven. Uit de enquête blijkt dat meer dan 65 procent van de respondenten geen onderhoud pleegt aan zijn rookmelder. Een verontrustend percentage. Terwijl het onderhoud zo makkelijk is. Een paar keer per jaar met de stofzuiger het stof van de rookmelder zuigen is al voldoende. En zo staan er op www.verkleindekansopbrand.nl nog meer handige en simpele tips en advies om de brandveiligheid in huis te vergroten.