Gevangenismedewerker volgens rechter onterecht ontslagen

16 oktober 2019 besloot een gevangenis een uitgangscontrole voor het personeel uit te voeren. Een van de personeelsleden gedroeg zich daarbij verdacht. Toen even later een pak koffie werd aangetroffen, werd de medewerker ervan verdacht dit te hebben willen stelen, waarop strafontslag volgde.

Het was voor het eerst sinds anderhalf jaar dat een controle werd uitgevoerd. Medewerkers die naar huis wilden, stonden in de rij om gecontroleerd te worden. Een van de personeelsleden gedroeg zich daarbij vreemd. Hij verliet drie keer de rij en liep daarbij naar de portiersloge. Een van de beveiligers zag hem daarbij aan zijn rugzak prutsen. Even later werd in het uitgifteluik van de portiersloge een pondspak Douwe Egbertskoffie aangetroffen, dat uit de keuken gestolen leek te zijn. De beveiliger meldde dit bij haar leidinggevende, waarop de verdachte medewerker ter verantwoording werd geroepen. Hierop volgde eind 2019 strafontslag.

Ontslag aangevochten
De medewerker, die al sinds oktober 2007 voor de gevangenis werkte, liet het er niet bij zitten en schakelde een advocaat in. Besloten werd het ontslag voor de rechter aan te vechten. Dat gebeurde 15 juni 2021 voor de rechtbank Midden-Nederland. Na de getuigen en de raadslieden aan het woord gelaten te hebben, oordeelde de rechter dat niet bewezen was dat het pak koffie door de medewerker in het uitgifteluik was gelegd. De beveiliger had weliswaar verdacht gedrag gezien en even later de koffie aangetroffen, maar zij had niet gezien dat de man het pak uit zijn rugzak haalde en in het luik legde. Ook wist zij niet of het luik leeg was voordat de man voor het eerst in de loge kwam. Twee andere beveiligers hadden helemaal niets gezien. Verder waren er geen camerabeelden. De rechter vond het bewijs dan ook niet voldoende voor een maatregel als strafontslag.
Het ministerie van Justitie besloot in hoger beroep te gaan. Dat diende eind december bij de Meervoudige Kamer van de Centrale Raad van Beroep. Die kwam echter tot het zelfde oordeel als de rechter. Het ministerie is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Het is niet bekend gemaakt om welke gevangenis het gaat en of de man zijn baan heeft teruggekregen.

Deel dit artikel via: