Gevolgen van tekort aan agenten steeds zichtbaarder

De politie in Nederland heeft dringend extra personeel nodig. Hoewel de oorzaken per regio verschillen, is de impact overal merkbaar. Het tekort dwingt tot een kritische blik op de inzet van politiecapaciteit, schrijft NU.nl.
In Amsterdam is de situatie nijpend. Burgemeester Femke Halsema waarschuwde onlangs dat er zo’n driehonderd agenten te weinig zijn, wat de veiligheid in de stad onder druk zet. Maar het probleem beperkt zich niet tot de hoofdstad. Uit een rondgang van NU.nl blijkt dat heel Nederland kampt met capaciteitsproblemen. Volgens een woordvoerder van de korpsleiding moet de politie werken met het beschikbare budget, terwijl de krapte op de arbeidsmarkt het moeilijk maakt om nieuwe agenten aan te trekken.
Werkdruk
De werkdruk is hoog. Zo moest de politie vorig jaar 150.000 keer uitrukken voor incidenten met verwarde personen, terwijl veel van deze situaties beter door hulpverleners afgehandeld kunnen worden. Daarnaast verschuift criminaliteit steeds meer naar de digitale wereld, wat extra capaciteit vraagt en de zichtbaarheid van agenten op straat vermindert.
Volgens Ramon Meijerink van politievakbond ACP speelt dit tekort overal in het land. In de grote steden zijn veel agenten nodig voor demonstraties en evenementen, terwijl in het zuiden sociale problematiek en ondermijnende criminaliteit de politie bezighouden. Incidenten en acute dreiging krijgen altijd prioriteit, waardoor er nauwelijks tijd is voor andere zaken.
De tekorten zijn deels te herleiden tot de oprichting van de nationale politie in 2013. De reorganisatie moest het werk efficiënter maken, maar leidde ertoe dat de instroom van nieuwe agenten werd beperkt. Nu de vraag naar politiepersoneel weer groeit, blijkt het lastig om opleidingen snel op te schalen.
De ACP pleit ervoor dat organisatoren van grote evenementen bijdragen aan de extra politie-inzet bij verhoogde risico’s. Dit zou de werkdruk helpen verlichten en politiecapaciteit vrijmaken voor andere taken.