Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Akuvox

SmartCell

Advancis

Brivo

Kiwa

Nenova

Traka ASSA ABLOY

HID

Multiwacht

ADI

ARAS

De Beveiligingsjurist

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Dero Security Products

Explicate

Ajax Systems

Seagate

Uniview

Regio Control Veldt

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Secusoft

VAIBS

Gold-IP

Crown Security Services

Connect Security

ASIS

Optex

RoSecure

Eizo

2N

NetworxConnect

Avigilon Alta

BHVcertificaat.online

VideoGuard

GFT

CDVI

i-Pro

VEB

SOBA

NIBHV

Genetec

Securitas

CSL

Paraat

20face

Unii

Centurion

Add Secure

Nimo Dog Security

Paxton

Trigion

HD Security

DZ Technologies

Seris

CardAccess

Lobeco

Service Centrale Nederland

Hikvision

VVNL

Bosch Security Systems

EAL

IDIS

Milestone

Alarm Meldnet

PG Security Systems

VBN

Masset Solutions

G4S

Nimo Drone Security

OSEC

JMB Groep

Eagle Eye Networks

Top Security

Oribi ID Solutions

SmartSD

Sequrix

Bydemes

Geweld tegen elke beveiliger mag niet te licht gestraft worden

26 januari 2021
Redactie
08:52

“Het is terecht dat het kabinet mensen die geweld plegen tegen hulpverleners niet meer laat wegkomen met een (kale) taakstraf”, zegt Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Maar hij vindt dat dit ook moet gelden voor iedereen die het gemunt heeft op beveiligers.

Volgens Van der Steur is het niet relevant of beveiligers werken aan een publieke taak of niet. De Nederlandse Veiligheidsbranche ondersteunt het voorstel van de VVD-fractie in de Tweede Kamer om geweldplegers tegen alle particuliere beveiligers niet meer weg te laten komen met een taakstraf.

Extra bescherming
Deze week behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor uitbreiding van het taakstrafverbod. Dit verbod gaat gelden voor geweldpleging tegen verschillende professionals die een publieke taak uitoefenen. Met het wetsvoorstel wil het kabinet deze groep extra in bescherming nemen en voorkomen dat het ‘openbaar gezag wordt aangetast’. In het voorstel wordt ten aanzien van beveiligers onderscheid gemaakt tussen degenen die een publieke taak uitoefenen en zij die dat niet doen. Alleen de eerste categorie zou extra bescherming verdienen. Daar is de VVD-fractie in de Tweede Kamer het niet mee eens. VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft daarom een amendement ingediend.

Onethisch
Ook de Nederlandse Veiligheidsbranche vindt het onderscheid ‘onwerkbaar en onethisch’. Volgens Van der Steur verdienen alle beveiligers die “een cruciale rol vervullen bij het waarborgen van onze gezamenlijke veiligheid” extra bescherming. Van der Steur: “Waarom verdient een beveiliger die bijvoorbeeld een gemeentelijke sociale dienst beveiligt meer bescherming dan een beveiliger die bij een supermarkt of een andere winkel werkt? Beide functies kunnen door dezelfde persoon worden uitgeoefend. Beiden lopen risico op geweld en agressie omdat zij mensen kunnen aanspreken op hun gedrag als de veiligheid van mens en goed dat vergt, ook tijdens de corona-pandemie. Dat aanspreken, dat is wat dit kabinet en wij als samenleving ook van beveiligers verwachten. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat beveiligers goed zijn opgeleid en getraind; wij als samenleving moeten ervoor zorgen dat particuliere beveiligers in de rechtstaat voldoende zijn beschermd.”

Ernstige meldingen
Er zijn geen harde cijfers over het gebruik van geweld tegen beveiligers. Feit is wel dat de Nederlandse Veiligheidsbranche met regelmaat ernstige meldingen heeft binnengekregen van de aangesloten beveiligingsbedrijven. Zondag nog kreeg een beveiliger die een cameraman van de NOS begeleidde in Urk een bijtende stof in de ogen gespoten. Nog een paar voorbeelden van recente datum:

Jayh Johal (25) werkt onder andere bij winkels. Een kleine drie jaar geleden hield hij als beveiliger bij een supermarkt in Amsterdam een winkeldief aan. De man werd overgedragen aan de politie. Toen Jayh ’s avonds om 22 uur klaar was met zijn werk, nam hij de metro richting Amsterdam-Zuidoost. De winkeldief is hem toen blijkbaar gevolgd. Lopend over het winkelcentrum Amsterdamse Poort werd Jayh volledig onverwacht met een baksteen op zijn achterhoofd geslagen, waarna hij met zijn gezicht op de straat terecht kwam. De dader maakte zich uit de voeten.

Passanten belden voor Jayh, die even bewusteloos was geweest, de politie en een ambulance. Hij bleek een zware hersenschudding, een paar gebroken tanden en uiteindelijk ook een botbreuk in het voorhoofd te hebben. Naast deze lichamelijke schade heeft het ‘incident’ Jayh ook veel psychische schade opgeleverd (angststoornissen, slecht slapen, depressieve klachten).

Inmiddels is Jayh weer geleidelijk aan het werk gegaan. Hij doet zijn werk anders dan vroeger: eerst durfde hij geen aanhoudingen meer te verrichten en belde hij alleen de politie, nu doet hij aanhoudingen altijd samen met een collega.

Nick (24) stond drie maanden geleden als winkelbeveiliger bij een meubelwinkel in Breda, waar de richtlijn gold van maximaal twee klanten tegelijk de winkel in. Hij sprak een man aan die met een groep van drie personen naar binnen wilde gaan. ‘Ik heb helaas vervelend nieuws voor u meneer, u mag met maximaal twee mensen de winkel in.’ De man negeerde het verzoek, waarna Nick voor hem ging staan. ‘Dit is niet de bedoeling, meneer.’

Voor Nick het in de gaten had dook de man naar de benen van Nick en lag het tweetal op de grond. Nick verrekte daarbij de enkelbanden van zijn rechtervoet en liep zware kneuzingen op. De dader werd door Nick in een klem genomen en collega’s kwamen te hulp om het over te nemen. Nick heeft aangifte gedaan en de politie is (samen met de ambulance) ter plaatse geweest. Hij is nog niet volledig hersteld van de lichamelijke schade.

Kemal Baseran (24) doet sinds 2016 beveiligingswerk, in het algemeen bij supermarkten. Hem is verschillende keren een geweldsincident overkomen. Zo betrapte hij een winkeldief, die bij een filiaal in Amsterdam-Oost zijn tas had gevuld met zalmfilet. Kemal ging hem achterna en hield hem aan. De dief haalde een mes met een lengte van naar schatting 30 centimeter uit zijn zak. Kemal overmeesterde hem en belde de politie. Hij deed hiervan aangifte.

Eerder betrapte hij in Amsterdam-Zuidoost iemand op een winkeldiefstal ter waarde van hooguit enkele euro’s. Kemal stuurde – zonder tussenkomst van de politie – aan op een winkelverbod, de man gaf hem echter een vuistslag. Hij belde de politie. Later volgde nog een kopstoot en werd Kemal in het gezicht gespuugd.

Bij een andere supermarkt wilde iemand frauderen met de emballage-apparatuur door naast zijn eigen bierflesje een leeg krat dat in de winkel stond door het apparatuur te duwen. De man dreigde met een bierflesje dat hij kapot wilde slaan. Kemal was tien minuten bezig om deze zaak niet te laten escaleren, toen de man een schaar uit zijn binnenzak haalde. Bij zulke vormen van excessief geweld doet Kemal altijd aangifte.

De voorbeelden bewijzen, zegt Ard van der Steur, dat we met een reëel probleem te maken hebben. “Beveiligers doen hun werk vaak onder lastige omstandigheden en hebben van de overheid de bescherming nodig die ze verdienen.”

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner