Gezamenlijke zwarte lijst voor OV in Oost-Nederland

Wie zich binnenkort ernstig misdraagt in een bus of trein van Arriva, Keolis of Transdev is bij geen van deze bedrijven meer welkom. Het betreft hier een proef, waarbij wordt samengewerkt met het OM en het ministerie van J&V. De proef kan een lans breken voor het uitwisselen van gegevens tussen verschillende bedrijven.
In principe is het verboden om ‘zwarte lijsten’ te delen met andere bedrijven. Dit is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Omdat er veel bezwaar is tegen deze regel, was de overheid bereid mee te werken aan een proef bij drie openbaar vervoerbedrijven in het oosten van Nederland. Bij succes wordt de privacywetgeving mogelijk aangepast, wat goed nieuws zal zijn voor andere openbaar vervoerbedrijven, maar ook voor luchtvaartmaatschappijen en winkels. Bovendien zal het mensen meer afschrikken om zich te misdragen in het openbaar vervoer, winkeldiefstallen te plegen of te frauderen.
Ernstige misdragingen
De gedeelde zwarte lijst is bedoeld voor passagiers die zich ernstig misdragen en bijvoorbeeld niet voor mensen die ‘vergeten’ zijn in te checken. Wie een medewerker mishandelt, wordt geregistreerd en kan voor bepaalde tijd geen gebruik meer maken van het openbaar vervoer. Een medewerker van Arriva noemt een periode van minimaal twee maanden. De proef met het ‘regionaal vervoersverbod’ gaat komend najaar van start op de treinverbindingen tussen Arnhem en Winterswijk en Enschede en Wierden. Voor die tijd dient nog vastgesteld te worden welke vormen van misdragingen wel of niet tot registratie mogen leiden. Later gaat het vervoersverbod waarschijnlijk ook op buslijnen gelden. De bedrijven maken al gebruik van zwarte lijsten, maar die mogen alleen voor eigen gebruik worden benut.