Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Lobeco

NetworxConnect

VVNL

Top Security

Milestone

GFT

ASSA ABLOY

2N

Dero Security Products

Ajax Systems

Bydemes

Multiwacht

Add Secure

De Beveiligingsjurist

Nimo Dog Security

Hanwha Vision Europe

Kiwa

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

OSEC

i-Pro

Avigilon Alta

Sequrix

Connect Security

EAL

ADI

Explicate

Advancis

Seagate

CSL

Bosch Security Systems

Unii

Regio Control Veldt

Paraat

IDIS

JMB Groep

Optex

SmartSD

VideoGuard

20face

VEB

Alarm Meldnet

Akuvox

Nenova

Crown Security Services

Uniview

Gold-IP

SMC Alarmcentrale

ASIS

ARAS

Genetec

Nimo Drone Security

CDVI

G4S

Trigion

Brivo

PG Security Systems

SOBA

Oribi ID Solutions

Eagle Eye Networks

VBN

Service Centrale Nederland

Eizo

BHVcertificaat.online

HD Security

Hikvision

Seris

Securitas

NIBHV

Network Optix

Alphatronics

Secusoft

CardAccess

Paxton

SmartCell

VAIBS

Masset Solutions

HID

Centurion

RoSecure

Gezicht wordt ‘paspoort’ op Schiphol

8 juli 2024
Redactie
15:55

Even uw gezicht laten zien en dan snel door de pascontrole, langs de gate en het vliegtuig in. Dat scenario komt dichterbij na een succesvolle proef met een digitaal app-paspoort op Schiphol dit voorjaar. Reizigers waren gemiddeld twee keer zo snel aan boord van hun vlucht.

Deze lente maakten 1500 reizigers zonder oponthoud gebruik van Schiphol en de luchthaven van Montreal (Canada). Met alleen een paspoortapp en hun gezicht als identificatiemiddel konden ze direct van entree naar vliegtuigstoel. Dit was wereldwijd de eerste keer dat Digital Travel Credentials (DTC) werden getest. De resultaten tonen aan dat reizigers bij vertrek en aankomst gemiddeld de helft minder tijd kwijt waren bij de controles dan degenen met papieren paspoorten.

Hoe werkt het?
Tijdens de proef, waarbij de Nederlandse en Canadese regeringen, VN-luchtvaartorganisatie Icao, beide luchthavens, KLM en Air Canada samenwerkten, konden volwassen Nederlandse, Belgische en Canadese reizigers die tussen Schiphol en Montreal vlogen, met een speciale app een digipas maken. Thuis, maximaal drie dagen voor vertrek, scanden zij de chip in hun paspoort, vulden gegevens in, maakten een selfie en een video om hun ‘levendheid’ te bewijzen. Hun vliegticket werd ook in de app verwerkt.
Na een succesvolle digitale controle ontvingen zij een digitaal toegangsbewijs. Op de luchthavens konden ze via speciale poortjes door de paspoortcontrole en bij de gate aan boord door simpelweg hun gezicht te laten zien. Hoewel reizigers tijdens de proef hun papieren paspoort nog moesten bijhouden, ontlastte de DTC-pas de paspoortcontroleurs, waardoor zij meer tijd hadden voor andere controles.

Privacy en toekomst
De proef, waaraan jaren is gewerkt, kende aanvankelijk juridische en privacykwesties. Uiteindelijk hebben 1500 mensen de app gedownload, waarvan 763 daadwerkelijk een digipas kregen. Technische problemen met paspoortchips en het maken van goede selfies vormden obstakels, maar worden gezien als kinderziekten.
De Icao streeft ernaar dat de DTC-digipas uiteindelijk permanent op de telefoon van de gebruiker komt te staan en bij elke nieuwe reis wordt ververst. Het doel is dat de digipas bruikbaar wordt op alle grote internationale luchthavens, volgens dezelfde standaarden als het papieren paspoort.
Volgens het kabinet is de DTC-pas onvermijdelijk vanwege de toenemende reizigersaantallen, druk op de arbeidsmarkt en de verwachtingen van reizigers. Hoewel een volledige vervanging van het paspoort momenteel niet aan de orde is, kan op termijn reizen zonder fysiek document mogelijk worden voor wie dat wenst. De digipas zal altijd vrijwillig zijn en menselijke paspoortcontrole blijft voorlopig beschikbaar.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

SequriX

Wordt een partner