Gezichtsherkenning minder nauwkeurig bij donkere huid
Een onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) toont aan dat blanke mensen vaak beter door gezichtsherkenningssoftware worden herkend dan mensen met een donkere huidskleur.
Het onderzoeksinstituut deed het onderzoek met 189 softwarealgoritmes van 99 leveranciers, waaronder software van Microsoft, Intel en Panasonic. Er werden ruim achttien miljoen foto’s van 8,5 miljoen mensen gebruikt om te kijken hoe de verschillende algoritmes deze zouden herkennen. Daarbij werd vooral gebruik gemaakt van zoekopdrachten die bedoeld zijn voor verificatie, door de waargenomen persoon te vergelijken met een afbeelding in de database van het toegangssysteem. Daarbij is zowel het percentage false positives (ten onrechte toegang) als false negatives (ten onrechte toegang geweigerd) opgeteld. Er is niet onderzocht waarom de algoritmes bij bepaalde demografische groepen slechter presteren. Doel van het onderzoek was alleen om dit gegeven vast te stellen.
Aziaten
Niet alleen mensen met een donkere huidskleur worden minder goed herkend. Ook met mensen met een Aziatisch uiterlijk hebben de systemen meer moeite dan met blanke mensen. Het verschil is groot. Een negroïde proefpersoon wordt gemiddeld honderd keer minder vaak herkend dan een blanke. Volgens een van de onderzoekers is dit nog niet zo’n probleem als gezichtsherkenning gebruikt wordt om toegang te verlenen of een telefoon te ontgrendelen. Anders wordt het als overheden de technologie gaan inzetten om mensen op te sporen of in de gaten te houden. Dan is de kans aanzienlijk groter dat een donker gekleurde of Aziatische persoon hier ten onrechte het slachtoffer van wordt, dan een blanke. Opmerkelijk was dat in Azië geproduceerde software voor gezichtsherkenning Aziaten aanzienlijk beter herkent dan westerse software. Mogelijk komt dat omdat deze software ‘getraind’ wordt met Aziaten.
Het rapport is hier te downloaden.